Ökad administration för läkare och lärare

2012-11-19 08:54 Lena Gunnars  

De administrativa arbetsuppgifterna ökar för både vård- och skolpersonal. Hälften av arbetstiden går i dag åt till administration, skriver sajten Suntliv.

Suntliv har talat med Anders Ivarsson Westerberg, docent vid Förvaltningsakademin på Södertörns högskola. Han skriver tillsammans med några kolleger på en bok om administrationssamhället som kommer ut i vår.

En av arbetsplatserna som undersökts är en psykiatrisk mottagning där personalen loggar ut och in från sex olika datasystem varje dag. En av läkarna är inne i 17 olika system varje dag. På en öppenvårdsmottagning lade personalen hälften av arbetstiden på administrativa arbetsuppgifter.

Även för lärarna har pappersexercisen ökat genom ökade krav på närvarokontroll, förberedelser inför betygssättning, omdömen, nationella prov och individuella utvecklingsplaner för eleverna.

"Det administrativa arbetet blir osynligt. Man verkar tro att det blir mindre, om man drar ner på den administrativa personalen. Men det försvinner inte, utan man flyttar det till de anställda som arbetar i kärnverksamheten, säger Anders Ivarsson Westerberg, till Suntliv.

Enligt en studie han har varit med och gjort har de administrativa arbetsuppgifterna ökat från början på 1990-talet och fram till nu. Han ser kraven på ökad effektivitet som ett skäl till det.

"Men det sunda förnuftet säger ju att det är felprioriterade resurser att utbilda en läkare i fem år, för att de ska administrera", säger Anders Ivarsson Westerberg till Suntliv.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen