Nytt telefonisystem skapar stress på Sveriges Radio

2011-12-02 10:06 Lena Gunnars  

Telefonerna på Sveriges radio har skapat allvarliga stressproblem. Nu slår skyddsombuden larm.

Public servicebolagen har infört ett nytt telefonisystem med mobila lösningar, så kallad MEX. Men det har lett till stora teknikproblem och stress för medarbetarna med omfattande avbrott rapporterar tidningen Journalisten.

Medarbetarna upplever även att systemet ger dålig täckning, sämre ljudkvalitet och att vissa nummer inte går att nå. Eftersom telefonerna är journalisternas viktigaste arbetsredskap vid till exempel intervjuer och direktsändningar är situationen extra allvarlig menar skyddsombuden. En programledare har till och med lämnat ut sitt privata mobilnummer till lyssnarna när det nya telefonisystemet inte fungerade.

Skyddsombuden har nu lämnat in en anmälan med krav på åtgärder enligt arbetsmiljölagen.

"Vi kräver att SR ser över eller river upp avtal med leverantörer som inte lever upp till vad de lovat. Dessutom vill vi att informationen om telefonin måste bli bättre och att staben som jobbar med problemen får utökade resurser, de hinner helt enkelt inte med" säger Mårten Randberg, huvudskyddsombud på SR till Journalisten.

Jyrki Elo, teknisk direktör säger till tidningen att bristerna inte kan accepteras och att leverantörerna inte hållit vad de lovat:

"Vi har fortfarande inte fått lösningar på bland annat ljudkvalitetsproblem överallt. Samtidigt måste man komma ihåg att skälet till att vi införde den nya telefonin är att vi vill skapa en ökad mobilitet, och många anställda är nöjda med sina verktyg".

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen