Arbetsmiljö

Nya förrädiska after work-fällan

Det går att njuta med måtta, tror Maggan Hägglund, som skrivit en bok om alkohol. Själv slutade hon dricka helt. Ett krävande, stressigt jobb hade gjort att hon såg ett glas vin som ett sätt att slappna av.

Ett glas vin när det har snurrat för mycket på jobbet. Ett glas med kollegerna för att fira. Ett glas för att orka arbeta en extra vända på kvällen. Ett glas för att somna.

Publicerad

– Kortsiktigt är det bra avslappning. Men fyller man ständigt på med alkohol ökar tvärtom stresskänsligheten. Hjärnan får aldrig vila.

Det säger författaren Maggan Hägglund. Hon har testat. Lite mot bättre vetande tackade hon ja till ett spännande och krävande chefsjobb.

– I stället för att ta itu med att mitt liv blev så stressigt hällde jag vin på det.

Maggan Hägglund hamnade i en gråzon. En dag fattade hon beslutet: ingen mer alkohol.

– Det gick förvånansvärt lätt.

Maggan Hägglund har skrivit en bok om sina erfarenheter, Njutningsparadoxen, vilken är att man ibland kan njuta mer genom att dra ner på det njutbara vinet.

– Det som förvånade mig när jag började samla fakta var att det är fokus enbart på risken för beroende. Väldigt lite handlar om att vara seg och prestera sämre och hur kroppen belastas av lite för mycket alkohol.

Enligt Systembolaget minskar vår totala alkoholkonsumtion. Men helgsupandet har ersatts av en after work-alkoholism.

  • Vi tycker att det är okej att dricka veckans alla dagar.
  • Vi accepterar alkohol som en metod att stressa av från jobbet.
  • Vi tycker att det är normalt att skåla i bubbel på arbetstid.

De flesta av oss dricker alkohol för att det är gott och får oss att må bra. Men upp emot en tredjedel får problem.

– Hade jag kommit till insikt tidigare kunde jag kanske ha trappat ner och behållit den guldkant på tillvaron som alkohol kan vara, säger Maggan Hägglund.

Ska man säga till om man tror att en kollega dricker för mycket?

– Absolut, men utan att moralisera.

Bästa alkoholfria drinktipsen

Maggan Hägglund utgår från de omdiskuterade forskningsrön som visar att de flesta kan lära sig att hantera sitt drickande. Här är några av hennes tips:

Sätt upp regler för dig själv. Tänk som att barn bara får äta lördagsgodis.

Vilka glas vill du verkligen ha? Strunta i slarv- och slentrianglasen.

Bestäm i förväg hur mycket du får dricka, till exempel ett eller två glas.

Bestäm vilket klockslag du ska sluta.• Drick långsamt, då håller du berusningen på en lagom nivå, under 0,6 promille. Det innebär ett glas i timmen ungefär. Systembolaget har en app, där man kan hålla koll.

Välj något riktigt gott alkoholfritt. Om det ändå ska firas med champagne på jobbet, se då till att det finns ett lika lyxigt alkoholfritt alternativ.

Servera det alkoholfria i snygga glas.

Tänk ut andra sätt att umgås, är after work med cappuccino möjligt?

1. Maggans favorit: Virgin Mary

Tomatjuice med några stänk tabasco, lite pressad citron, worcestershiresås och sellerisalt. Mycket krossad is.

2. Bartenderns favorit: Virgin Mojito

Muddla en lime-halva med en näve myntablad. 3–4 cl sockerlag, 2 cl pressad citron. Krossad is och fruktsoda upp till kanten.

3. Reporterns favorit: Röda Hissen

Kör en skalad rödbeta, ett äpple och en apelsin i råsaftcentrifug. Spetsa med citron. Servera väl avkylt.

 

Så slipper du verka tråkig:

  • Träna in olika repliker. ”Nej tack, jag har ett viktigt möte i morgon/ska träna/köra bil/jag sover så dåligt.” Börja inte diskutera.
  • Ta emot glaset men smutta bara eller låt bli. Folk märker mindre än du tror.
  • Beställ gin & tonic utan gin, det ser likadant ut. Gäller också alkoholfritt öl och Virgin Mary.