Nya Aktuellt knäcker personalen

2012-04-18 12:04 Birgitta Ländin  
Nya Aktuellt-studion. Foto: Scanpix

Ett nytt programformat och ny sändningsteknik på en och samma gång. Det har blivit för mycket för personalen som arbetar med tekniken på SVT:s Aktuellt. Flera har sjukskrivit sig, lider av sömnproblem och känner sig misslyckade. Nu gör arbetsmiljöombuden en anmälan, skriver tidningen Journalisten.

SVT bestämde att samtidigt som Aktuellt fick ett nytt och längre format så skulle ett nytt utsändningssystem börja användas. Det är dessa två förändringar på en gång som har blivit för mycket för personalen. Utsändningssystemet hade inte testats tillräckligt ihop med andra tekniska system som SVT använder.

Arbetsmiljöombuden beskriver en pressad situation för de som arbetar med tekniken och skriver i sin anmälan att både tydliga direktiv och en dialog har saknats i samband med att man infört nyheterna.

SVT:s HR-chef Hélene Axelsson-Sahlin säger till Journalisten att företaget ser allvarligt på anmälan och de problem som beskrivs. En arbetsmiljörond har ägt rum och företagshälsovården kommer att gå vidare med att intervjua den berörda personalen.

Journalistklubben hade innan systemet med den nya tekniken sattes igång vädjat om att starten skulle senareläggas, eftersom personalen tyckte att de fått alldeles för lite utbildning.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö