Ny teknik ökade utsläpp av lustgas på förlossningen

2017-08-29 15:02 Tiina Demargne  
Inom sjukvården används lustgas vid sövning och smärtlindring. Det senare är mycket vanligt i samband med förlossning. Foto: TT-Bild

Den nya destruktionsanläggningen skulle minska utsläppen av lustgaser. Men i själva verket ökade halterna av den giftiga gasen inne på förlossningsenheten, skriver Vårdfokus.

Det var i våras som Region Halland tog i bruk en ny destruktionsanläggning på Hallands sjukhus i Halmstad. Den skulle minimera utsläppen av lustgas till atmosfären utomhus.

När sedan en oberoende arbetsmiljökonsult kontrollerat inomhusluften på förlossningen visade det sig att anläggningen inte fungerade som den skulle. Endast 75 procent av den lustgas som de födande förbrukade hamnade i destruktorn, resten läckte ut i förlossningsrummet, skriver tidningen.

Orsaken var att olika delar som i systemet inte passade ihop med varandra.

Vid två av åtta mätningstillfällen överskreds de hygieniska gränsvärden som gäller, enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer för lustgasanvändning inomhus.

I somras uppmanades personalen at de ska hålla uppsikt över den ventilationen och försöka vädra vid städning och byten för att bli av med överskottet av lustgas inne på förlossningsrummen.

Enligt Vårdfokus har en anmälan har kickats från Region Halland till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, Arbetsmiljöverket, Läkemedelsverket och leverantören.

Ökad risk för missfall

Studier har visat på minskad fertilitet hos barnmorskor samt ökad risk för missfall och missbildningar hos kvinnor som exponerats för lustgas under en längre tid. Exponerade har även visat domningar i armar och ben, samt minskad känsel och balanssvårigheter.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö