Arbetsmiljö

Ny AFS börjar gälla idag

I dag den 1 oktober börjar nya regler om skyltar och signaler att gälla. Efter påtryckningar från fack och arbetsgivare får handsignalerna för stopp till kranförare på byggarbetsplatser och i hamnarna följa gammal svensk standard.

Publicerad

Från och med den 1 oktober gäller nya föreskrifter för skyltar och signaler i arbetslivet. Språket är rakare och enklare, men annars är det mesta sig likt jämfört med de gamla föreskrifterna om varselmärkning och varselsignalering från 1997.

Reglerna överensstämmer med EU-direktivet om minimikrav beträffande varselmärkning och signaler för hälsa och säkerhet i arbetet (92/58/EEG). Men en konkret förändring är att byggbranschen och hamnarna nu tillåts hålla fast vid gamla vedertagna handsignaler för stopp och hastigt stopp.

– Enligt EU-direktivet är det polismans stopptecken som gäller: höger arm upp med handflatan framåt. Men det tycker kranförarna är svårt att se. Tecknet kan förväxlas med det för fira. Därför får bygg- och hamnbranscherna ett undantag så att de kan behålla gammal svensk standard, säger Claes Langenborgpå Arbetsmiljöverket.

Handsignalen för stopp i de branscherna är att man slår ut med handen från sidan. Hastigt stopp signaleras genom att man slår ut med båda händerna som en ishockeydomare, när han signalerar att ingen avblåsning väntar, så kallat ”wash-out”-tecken.

En annan nyhet är två utrymningsskyltar som än så länge är unika för Sverige. Den ena visar ”Utrymningsväg för funktionshindrade”, den andra ”Utrymningsväg via säker hiss”.

– Det var Svea hovrätt som började med de här skyltarna. I takt med att tillgängligheten ökar måste också utrymningsvägarna anpassas till de funktionshindrade. Annars har man ju faktiskt lurat in dem i en dödsfälla om det börjar brinna, säger Claes Langenborg.

Nya föreskrifter

Att de triangelformade varningsskyltarna är gul-svarta är ingen slump. I naturen varnar exempelvis getingar och tigrar med samma färger.

Blå är en konservativ och allvarsam färg. Därför är de runda påbudsskyltarna om exempelvis hjälm eller hörselskydd blåa.

Grönt verkar lugnande och står för trygghet. Färgen lämpar sig därför väl för de rektangulära eller kvadratiska utrymnings- och nödskyltarna.

Rött, slutligen, är en viktig färg som vi lätt lägger märke till. Ingen missar budskapet om en skylt drar ett rött streck över exempelvis en cigarett eller tändsticka. Förbudsskyltar ska alltid ha röd bård och rött snedstreck.

AFS 2008:13 Skyltar och signaler träder i kraft den 1 oktober 2008.