Nu blir brandbilar rosa

2012-08-31 10:25 Birgitta Ländin  
De rosa brandbilarna som ska öka medvetenheten för den ökade cancerrisken hos amerikanska brandmän kommer till Sverige. Just den här donerades av Lake Norman Fire Department. Foto: Iredell County News Blog

Brandmän löper en kraftigt ökad risk att drabbas av cancer, till följd av de skadliga ämnen de utsätts för i sitt jobb. I USA har man på flera håll låtit rosa brandbilar påminna om faran. Nu kommer en sådan till Sverige.

På mässan Skydd 2012 som hålls på Stockholmsmässan kommer den rosa brandbilen, som senare ska användas i Trelleborg, att visas upp. Virginia Weaver, professor vid Johns Hopkins University i Baltimore och advokaten Alex Forrest kommer att föreläsa om farorna. Dessa bådas insatser på området har bidragit till att vissa cancerformer klassas som arbetsskada för brandmän i Nordamerika och Australien.

Cancerformer som forskningen visat är vanliga bland brandmän är bland annat cancer i testiklar, prostata, hud, hjärna, ändtarm, magsäck, grovtarm och lymfkörtlar.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö