Arbetsmiljö

Norsk nollvision för rökning

Det är realistiskt att helt förbjuda rökning, hävdar norske hälsoforskaren Steinar Krokstad.

Publicerad

Nu gäller det inte krogen, arbetsplatsen eller – vanligaste rökrutan just nu – portgångarna på stan.

– Vi bör införa en nollvision för rökning. Det är faktiskt enklare att uppnå den för rökning än i trafiken, säger Steinar Krokstad till norska tidningen Adressavisen, adressa.no på nätet. Krokstad är verksam vid forskningscentret Hunt, ett institut för socialmedicin vid Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim.

Han hänvisar till vilken framgång förbudet mot rökning på krogen blivit i Norge, vilket få trodde. Krokstad stannar inte vid rökning, och nu börjar det brännas för svenska läsare. Han vill även förbjuda snus.

– Varför i all världen skulle vi inte göra det? Något av det mest deprimerande och rent hälsofarliga är att vi tillåter att nya generationer börjar röka och snusa.

Att det är ett politiskt möjligt beslut anser Krokstad styrks av att rökvanorna bland ungdomen skiljer sig kraftigt mellan olika landsdelar i Norge.

Krokstad anser att politikerna måste våga steget. Rökning bör förbjudas stegvis. År 2010 ska 16-åringar förbjudas att röka, år 2011 sjuttonåringar och 2012 artonåringar. Så kan det rulla på.