Arbetsmiljö

Nej till arbetsplats i bergrum - Vägverket överklagar

Arbetsmiljöverket sätter stopp för flytt av arbetsplats till bergrum. Men Vägverket och Stockholms kommun överklagar. Det kan resultera i praxis kring dagsljus som saknas i dag.

Publicerad

Är det okej att ha sin arbetsplats i ett bergrum? Tillåter Arbetsmiljöverkets föreskrifter att arbetstagare sitter i lokaler utan dagsljus? Det behövs vägledning även om verket i sitt avslag på Vägverkets och Stockholms kommuns ansökan låter bestämt. Nej, det är inte okej att samla personalen i ett berg dit solen inte når. Och nej, växter, god ventilation och stor rumsvolym kan inte ersätta dagsljus. Vägverket och Trafikkontoret är dock envisa. Båda har överklagat Arbetsmiljöverkets avslag.

Det hela handlar om Trafik Stockholm, en ny samverkanscentral som håller på att bildas. Vägverket och Stockholms kommun ville att den flyttar in i ett bergrum och pekar på fördelarna med detta. Trafikledningen skulle fungera bättre om all personal satt på samma plats, samordningen vid störningar och större händelser skulle bli mer effektiv och i krissituationer så som vid tunnelbanebrand, broras och snöoväder så tjänar medborgare och näringsliv på detta, understryker Vägverket och Stockholms kommun i svaret på Arbetsmiljöverkets underrättelse. De skriver också att dagsljus kan kompenseras med raster i rum med utblick, högt i tak och stora rumsvolymer som motverkar känslan av instängdhet och god ljus- och ljudmiljö.

I bergrummet finns redan en brandstation, ledning för räddningstjänsten och SOS Alarm. Det har yrkesinspektionen i Stockholm en gång godkänt.

- Då var det för att SOS Alarm behövde lokaler som kunde användas i kristid, bombsäkra lokaler som kan fungera självförsörjande. Det var argumentet på den tiden, säger Ulla Rosenius vid Arbetsmiljöverket.

Hon konstaterar att verket inte har någon inarbetad praxis för hur detta ska bedömas. Det är sällan ett ärende om dagsljus når så här långt.

- Vi är därför intresserade av vad Länsrätten kommer att säga eftersom det är sannolikt att det att det blir prejudicerande, säger Ulla Rosenius, men betonar samtidigt:

- Det finns inget som rent fysiologiskt kan ersätta dagsljus.