Nattarbetet kan orsaka bröstcancer

2014-07-01 14:02 Elisabeth Vene  

Bröstcancer av nattarbete. Snart kommer en svensk studie som visar om sambandet är säkert. "Vi är i stort sett klara", säger Torbjörn Åkerstedt.

Misstanken har funnits länge: nattarbete under många år kan orsaka bröstcancer.

I Danmark är bröstcancer klassat som arbetsskada. I Sverige har ännu inga fall prövats.

– Det finns flera studier som tyder på ett samband. Men också de som visar motsatsen. Därför har vi gjort den här studien, för att hjälpa till att avgöra saken, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet.

Där håller man nu på och sammanställer resultaten från sin stora studie. Den bygger på tvillingregistret, som innehåller data om 85 000 personer sedan 1960-talet.

Hypotesen är att det är skiftningen mellan natt och dag plus störning av sömnhormonet melatonin som ställer till det.

– Melatonin styrs av den biologiska klockan och pytsas ut framför allt på natten. Med nattarbete ändrar vi inte bara tiden för sömn och vakenhet, vi får också för mycket ljus, säger Torbjörn Åkerstedt.

Melatonin ska normalt sett skydda oss mot cancer. Att det är så är tydligt visat hos råttor, säger Torbjörn Åkerstedt.

Ljus på natten stör däremot insöndringen av melatonin i kroppen.

– Man har kunnat visa hur insöndringen sker hos människa, men inte kunnat koppla det till cancer.

När det gäller skiftarbete i största allmänhet finns inga misstänkta samband med cancer. Det gäller just dem som jobbar natt och det gör drygt var tionde anställd.

– Att vända på dygnet fram och tillbaka orsakar biologisk desynkronisering av olika substanser. Det brukar leda till en del mutationer och det är mutationer som ligger bakom cancer, säger Torbjörn Åkerstedt.

Tvillingregistret, där man alltså kan jämföra tvillingpar, är en bidragande orsak till att Stressforskningsinstitutet har gjort sin senaste studie.

– Mycket data och lång undersökningstid. Vi stoppade in frågor om nattarbete i slutet av 1990-talet och får därmed en uppföljningstid på 14–15 år.

I studien tittar man utöver risken för bröstcancer specifikt på sambandet med prostatacancer, som är osäkrare, och även andra cancerformer som en grupp.

– Vi är i stort sett klara, men vi kan inte prata om resultaten innan rapporten är publicerad, säger Torbjörn Åkerstedt..

Klassas som arbetsskada i Danmark

  • I Danmark finns sedan 2007 möjlighet för nattarbetande sjuksköterskor att få sin bröstcancer prövad som arbetsskada.
  • Det gäller för den som jobbat natt minst ett pass i veckan i 20–30 år. Om det finns andra faktorer som kan vara starkt bidragande, exempelvis ärftlighet, räknas det inte som arbetsskada.
  • Varje enskilt fall prövas för sig. I Sverige finns inga fall av bröstcancer prövade som arbetsskada, enligt Försäkringskassans statistik från 2012.

Källa: Vårdförbundet, Försäkringskassan

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö