Arbetsmiljö

När kylan sätter stopp för jobbet

Han har upplevt snöstormar på kalfjället och temperaturer runt minus 35 i Dorotea. Men sällan har byggnadsarbetaren Bernt Mikaelsson frusit så mycket som när han arbetade i skärgården utanför Trosa.

Publicerad

De var ett arbetslag på ett halvt dussin personer som jobbade vintern 2001 med att renovera hus på Bokö. Temperaturen låg runt minus 10.

- Men luften var så fuktig att kylan trängde rakt in i märgen, säger Bernt Mikaelsson.

- Jag tar gärna dubbla minusgraderna, bara luften är torr.

Han vet vad han talar om. Första jobbet i byggsvängen var vid gruvan i Stekenjokk 1973.

Sedan dess har det blivit 35 vintrar på byggarbetsplatser runt om i Sverige.

Just nu är han med och bygger ett nytt vattenkraftverk vid Abelvattnets östra strand några mil från Tärnaby i Lapplandsfjällen.

Vattenfall har inte byggt något kraftverk på 15 år. Hösten 2010 ska det nya i Abelvattnet vara klart för drift. Men risken för extrem kyla, snö och mörker gör att arbetet står stilla från jul fram till februari.

- Innan dess var det inte så farligt, säger Bernt Mikaelsson. Men det blåser en del här uppe och då kan det bli ruggigt.

Det var värre förr, tycker han. Köldknäppen i början av det här året slapp han, då var det ett uppehåll i arbetet i Abelvattnet. Annars tycker Bernt Mikaelsson att vintrarna blivit mildare och blötare. Kläderna har också blivit bättre.

Förr bar han tjocka ylletröjor och nylonbyxor. Tröjorna blåste det rakt igenom. Byxorna var ständigt iskalla.

I dag är det flerlagersprincipen som gäller: underställ, mellanlager och tjock vinterjacka och byxor. Blir det extra blåsigt brukar Bernt Mikaelsson förstärka med en overall.

Svagaste länken är fortfarande skorna.

- Stålhättan och trampskyddet i metall gör att kylan lätt tränger in till fötterna.

När det blir riktigt kallt vid Abelvattnet blir det till att hålla sig inomhus. Skyddsombudet Thomas Hultner säger att det inte finns någon definitiv gräns, arbetsuppgifter och hur mycket det blåser avgör.

- Dessutom kan man ju jobba en stund och

sedan gå in och värma sig, säger han.

Men när temperaturen faller neråt minus 30 grader är det ofta definitivt stopp för allt arbete.

För femton år sedan var byggarbetarna tvungna att ta sig till jobbet och sitta av tiden i barackerna. Nu kan de slå på mobiltelefonen och vänta ut kylan där hemma.

Alla som jobbar i Abelvattnet bor vid en tillfällig husvagnsparkering vid Gejmåns kraftstation en mil längre nerströms mot Björkvattnet.

I somras fiskade Bernt Mikaelsson öring på kvällarna. Nu blir det mest att stanna i husvagnen och titta på TV.

- Men det är skillnad där, också. Förr kunde det bli riktigt kallt i husvagnen, nu är det lika varmt och ombonat som hemma.