Mobbning ska utredas snabbare

2008-11-10 09:31 Esref Okumus  

Barn- och elevombudet, BEO, har fått ett eget anslag på tio miljoner kronor, vilket är fyra gånger mer än vad BEO hittills haft.

- Vi håller på att rekrytera nya handläggare. Vi ska ha en personalstyrka på tolv personer, istället för tre hittills, säger en nöjd BEO, Lars Arrhenius.

Ökningen av anslaget från drygt två miljoner kronor till tio miljoner nästa år innebär också att handläggningstiden av anmälningarna från elever kommer att halveras, hoppas Arrhenius.

- Det har tagit oss ungefär ett år att utreda ett ärende, vilket jag tycker är en orimligt lång tid. Mitt mål är sex månader. Vi får också möjlighet att utbilda fler lärare och elever.

Sedan BEO tillsattes i april 2006 har han tagit emot drygt tusen anmälningar om mobbning eller annan kränkande behandling. Av dessa har över hundra fall lett till kritik mot skolan. 23 kommuner eller övriga skolhuvudmän har krävts på skadestånd mellan 10 000 och 150 000 kronor. I 14 fall har huvudmännen gått med på att betala ut skadestånd.

Esref Okumus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen