Arbetsmiljö

Mobbning osynlig i europeiska statistiknormer

Kränkande särbehandling kan ta sig många olika uttryck. Sexuella trakasserier är ett exempel. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Arbetsmiljöverket kan inte urskilja arbetsskadeanmälningar som beror på mobbning. Orsaken är att myndigheten följer Eurostats normer för statistik om exponering.

Publicerad

Det var Dagens Nyheter som nyligen avslöjade att arbetsskadeanmälningar till följd av mobbning inte går att räkna. Orsaken är att Arbetsmiljöverket, som ansvarar för den officiella arbetsskadestatistiken, följer Eurostats klassifikationer.

De här anmälningarna hamnar i kategorin ”Relationer på arbetsplatsen”. Där finns även sådana exponeringsfaktorer som ”Bristande flexibilitet mellan arbetstid och fritid” och ”Påfrestande kontakter med kunder, klienter och anhöriga”. Helt andra saker än mobbning, med andra ord.

Arbetsmiljöverket använder inte begreppet mobbning, utan kränkande särbehandling. Men inte heller det begreppet går att särskilja i databasen.

- Det beror på att vi utgår ifrån vad anmälaren skriver. Det kan vara alla möjliga ord som trakasserier, utfrysning, klientkontakter eller mobbning, säger Kjell Blom som är statistiker på Arbetsmiljöverket.

Går inte det här att ändra på?

- Så långt har vi inte kommit ännu. Vi ska se över klassifikationerna och synonymerna. Men det är inte så enkelt. Vi har en klassifikation för exponeringsfaktorer som kommer från Eurostat, säger Kjell Blom.

Arbetsskadeanmälningarna ska inte blandas ihop med Arbetsmiljöverkets tillsynsärenden. De granskningar som myndigheten har gjort på arbetsplatser och som helt eller delvis handlar om kränkande särbehandling går att urskilja i ärendestatistiken.

Kränkande särbehandling

EU:s statistikmyndighet samlar statistik från medlemsstaterna. Eurostat utvecklar också metoder och försöker förbättra samverkan mellan de nationella statistikmyndigheterna.

"Återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda arbetstagare på ett kränkande sätt och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap." Arbetsmiljöverkets definition i AFS 1993:17