Mittmedia slipper vite för dålig arbetsmiljö

2018-01-08 12:12  

Mittmedia-koncernens åtgärder för att förbättra arbetsmiljön på Bärgslagsbladet/Arboga Tidning är tillräckliga för att Arbetsmiljöverket ska dra tillbaka ett vitesföreläggande om 75 000 kronor, skriver Journalisten.

När Bärgslagsbladet/Arboga tidnings redaktion i Köping vid årsskiftet 2016/2017 bantades från fjorton medarbetare, varav tio journalister, till fem medarbetare, samtliga journalister, förändrades deras arbete i grunden, enligt Journalistförbundets skyddsombuds anmälan till Arbetsmiljöverket.

Tv-sändningarna ökade i antal och de som arbetade i Köping var inte vana vid detta. Deras möten med ortens läsare blev tuffare och journalisterna fick ta emot klagomål och hånfulla kommentarer om rapporteringen.

Eftersom nyhetschefen fanns i Västerås upplevde journalisterna i Köping att detta ledde till oklarheter i arbetsledningen.

”Medarbetarna upplever att uppdragen kan komma från flera håll som telefon, mail, via nyhetsdeskarna och chattprogrammet där nyheterna kommer i ett ständigt flöde. Eftersom order kommer från andra än nyhetschefen vet man inte vad som ska prioriteras”, skrev skyddsombudet.

Läs mer: Journalistfacket på Mittmedia misstror ledningen

Arbetsmiljöverket hotade i höstas med vite om 75 000 kronor om inte Mittmedia vidtog åtgärder för att bättre anpassa resurserna till kraven.

Nu skriver Journalisten att Arbetsmiljöverket dragit tillbaka föreläggandet eftersom myndigheten anser att åtgärderna som Mittmedia vidtagit är tillräckliga. Bland annat har en ny biträdande nyhetschef utsetts och utgivningstakten dras också ned av Bergslagsbladet/Arboga tidning.

– Det är bra, men ännu är vi inte i mål. Vi mår inte bra och arbetsglädjen har varit låg det senaste året, säger skyddsombudet Anders Brage till den egna tidningen.

Skyddsombudet uppger att medarbetarna inte känner sig delaktiga i besluten:

– Man bara kör på. Det har inte funnits någon känsla av att nu ska vi göra det här tillsammans. Allt kommer i form av färdiga beslut.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare, beklagar uppgifterna:

– Jag tycker att vi har involverat medarbetarna, men samtidigt lyssnar jag på vad Anders Brage säger. Upplever han det på det sättet så är det så, säger Daniel Nordström till Bärgslagsbladet/Arboga tidning.

Mittmedia är en av Sveriges största mediekoncerner.

Tiina Demargne

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö