Arbetsmiljö

Miljövänliga handskar skadar huden

Kan skada mer än de skyddar. Foto: Foto: Scanpix

Handskar används alltmer av sjukvården, med kraftiga handeksem som följd. Miljö och arbetsmiljö står i konflikt. Plast som skadar naturen är mer skonsam mot huden.

Publicerad

Region Skåne köper in 40 miljoner undersökningshandskar varje år. På grund av miljökrav har engångshandskar av vinyl fasats ut. Istället upphandlas nu nitrilhandskar. De innehåller gummikemikalier som personal med känslig hud reagerar emot.

Exponeringen för gummikemikalier har ökat med kontaktallergi och kraftigt eksem till följd. Med andra ord finns det en konflikt mellan miljökrav och risken för arbetsskada.

En ung kvinna som tidigare haft fullt frisk hud började vid ett laboratorium där engångshandskar av nitrilgummi användes. Efter en tid fick hon kraftigt handeksem. Handsken analyserades och då hittades det ämne kvinnan reagerat på. I framtiden kan hon ha svårt att tåla gummiprodukter både i arbetet och privat, vilket ställer till det för hennes fortsatta karriär. Och hon är inte ensam. Arbets- och miljömedicin i Lund uppmärksammar problemet i senaste numret av forskningsskriften Bulletinen.

"Ännu har vi inte sett konsekvenserna av den kraftigt ökade exponeringen för gummikemikalier i handskar bland sjukvårdsanställda. På Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen i Malmö liksom på andra kliniker där man undersöker orsaker till eksem följer vi utvecklingen noga. Det har bildats ett nätverk för att bevaka frågor om skyddshandskar," skriver hudtoxikologen Anders Boman i Stockholm och överläkaren Anna Pontén i Malmö.