Mest slarv i riskfyllda branscher

2011-10-28 09:18 Ann Norrby  
Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Merparten av byggföretagen får underkänt för sitt arbetsmiljöarbete. Transportföretagen är nästan lika dåliga visar Arbetsmiljöverkets inspektioner.

Arbetsmiljöverket besökte 1 300 arbetsplatser under den Europeiska arbetsmiljöveckan. En femtedel av dem gällde byggbranschen och där fick de flesta underkänt. Mikael Sjöberg, verkets generaldirektör, kommenterar:

- Resultatet visar hur viktigt det är att vi genomför inspektioner. Det är naturligtvis inte acceptabelt att det är företag i det mest riskutsatta branscherna som slarvar mest.

Totalt fick över hälften av de inspekterade arbetsplatserna krav på sig att rätta till brister. Det som inspektörerna bedömde var om arbetsgivare och chefer har tillräcklig kompetens och om arbetstagarna känner till vilka risker de utsätts för och hur de ska undvika skador.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen