Arbetsmiljö

Mediedrev som arbetsmiljöproblem

Forskare ska ta kontakt med chefer inom vård och omsorg som blivit utsatta för hårdhänt behandling av media. Det är ett av 18 projekt som får pengar från Afa Försäkring.

Publicerad

Media fokuserar på enskilda och ställer dem till ansvar istället för att undersöka organisatoriska och ekonomiska förhållanden. Så beskrivs bakgrunden till projektet som får 2,9 miljoner kronor.  Forskare vid arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet ska djupintervjua chefer som utsatts för mediedrev. De ska även undersöka hur de kan stöttas och vilken påverkan medieuppvaktningen får på deras medarbetare.
Detta är ett av 18 projekt som får sammanlagt 35 miljoner kronor från Afa Försäkring. Ämnesbredden är stor:
 

Forskare vid miljömedicin på Karolinska Institutet ska undersöka varför dödsfallen i cancerformen mesoteliom inte minskar. Sjukdomen har länge ansett vara en följd av exponering för asbest, men antalet döda per år, cirka 100 personer, har inte minskat trots att asbest förbjöds på 70-talet. Forskarna kommer att använda Nordic Occupational Cancer Study där uppgifter om graden av exponering för olika ämnen ska vägas mot risken för mesoteliom. Anslaget är på 1,3 miljoner kronor.


Stressforskningsinstitutet får 3 miljoner kronor för att undersöka vilken påverkan kontorslandskap har på hälsa, trivsel och produktivitet. I projektet ska landskapsbaserade chefers förmåga att leda arbetet också undersökas.


Centrum för forskning om offentlig sektor vid Göteborgs universitet får 4,6 miljoner kronor för att undersöka vilken påverkan organisationsförändringar har på sjukfrånvaron och på ledarskapet bland anställda i kommunerna.

För översikt över alla Afa Försäkrings nya anslag:
http://www.afa.se/Pressrum/Nyheter/Aktuellt/35-miljoner-till-ny-forskning-om-arbetsmiljo-och-halsa/

Delade ut 150 miljoner kronor

Afa Försäkring delade ut 150 miljoner kronor till forskning under 2009. Bolaget försäkrar drygt tre miljoner arbetstagare, ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK och förvaltar cirka 200 miljarder kronor.