Arbetsmiljö

Mediedrev gör chefer otrygga

Chefer som utsätts för mediedrev behöver stöd från ledningen. Har de inte det, ska de inte uttala sig för massmedia. Slutsatsen kommer från en förstudie av sjukvårdschefer i Västra Götalandsregionen.

Publicerad

Personaldirektören i Västra Götalandsregionen ville få svar på frågan ”Hur påverkas chefer i sjukvården som blir personligt förföljda av media och vad kan deras arbetsgivare göra för att stötta dem bättre?”. Hon vände sig därför 2008 till forskare på Institutet för stressmedicin och Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin. De fann att detta var ett relativt outforskat område och att det behövdes djupgående studier för att forskningen skulle bli praktiskt användbar. Forskarna har fått stöd från Afa för att genomföra en sådan studie.

Men redan nu har de genomfört en förstudie där de intervjuat ett tiotal chefer med personlig erfarenhet av mediedrev. Forskarna kommer där fram till att drevet ledde till att cheferna blev otrygga, att deras prestationer blev sämre och att deras lyhördhet minskade. Själva ansåg de dock att de inte hade påverkats negativt som chefer. De såg den massmediala pressen som en normal del av tjänsten.

Forskarna anser dock att deras studie visar att cheferna behöver stöd från ledningen. Och om de inte har det, ska de inte få uttala sig för media. Forskarna hoppas att förstudien leder till diskussioner om vad arbetsgivare, kolleger och medarbetare ska göra när ett drev uppstår.