Arbetsmiljö

Massuppsägning i protest mot arbetsvillkoren på lasarett

- Vi har inte blivit hörda, det är ingen som lyssnar. Det är bara tystnad. Av den anledningen står vi där vi står i dag, berättar barnsköterskan Emma Lilja Lindvall, en av de 32 som sagt upp sig, för TV4-Nyheterna. Foto: TV4-Nyheterna
32 sjuksköterskor och barnsköterskor vid Helsingborgs lasarett har sagt upp sig i protest mot sina arbetsvillkor och scheman. Foto: TV4-Nyheterna

En kollektiv uppsägning - utan fackligt stöd - som protest mot arbetsvillkoren och personalbristen har fått Helsingborgs och Nordvästra Skånes barnsjukvård i gungning.

Publicerad

- Vi är ledsna och besvikna. Vill vi inte detta. Vi älskar att jobba med barn och familjer men vi orkar inte mer. Det säger barnsköterskan Emma Lilja Lindvall, till TV4-nyheterna.

- Vi har inte blivit hörda, det är ingen som lyssnar. Det är bara tystnad. Av den anledningen står vi där vi står i dag, fortsätter hon.

Emma Lilja Lindvall är en av det 32 sjuksköterskor och barnsköterskor vid Helsingborgs lasarett som sagt upp sig. Om de inte får igenom sina krav om bättre arbetsvillkor hotar de att sluta dagen före julafton.

Arbetsgivaren har meddelat att personalen inte kommer att få igenom sina krav.

Sjuksköterskorna har krävt bättre scheman och arbetsförhållanden på barn- och neonatalavdelningarna. Om ett 30-tal slutar försvinner omkring hälften av barnsjuksköterskorna i Helsingborg, och att många sjuka barn från nordvästra Skåne kommer att få åka ambulans till Malmö, Lund, Kristianstad, eller Danmark, enligt Helsingborgs Dagblad.

Region Skånes sjukvårdsområden Sund med ordförande Yvonne Augustin (s) i spetsen, kallar den kollektiva uppsägningen olovlig, i strid med fredsplikten:

- Det här är fel sätt att lösa det. Man måste gå via sin fackliga organisation, säger hon till TV4-nyheterna.

Sussi Wensmark, huvudskyddsombud för Kommunal vid Skånes universitetssjukhus Lund och undersköterska inom barnsjukvården, skriver i en debattartikel i Helsingsborgs Dagblad apropå uppsägningarna:

”För att vi ska orka behöver vi en bättre arbetsmiljö både organisatoriskt och socialt. Vi behöver förändra för att få mindre stress, möjlighet till återhämtning, resurser för att förbättra i form av utbildningsinsatser, få till hållbara scheman - lägre veckoarbetstid på de enheter där man arbetar dag/kväll/natt. Förmodligen måste vi ner på en veckoarbetstid på 30-32 timmar”, enligt forskare som jag talat med, skriver hon fortsätter:

”Yrken inom vård och omsorg är otroligt stimulerande och givande arbeten. Men det behövs bra arbetsmiljö, möjlighet till utveckling och en lönebild som stämmer överens med det ansvar och de arbetsuppgifter som finns i motsvarande mansdominerad verksamhet.”