Lövin: All icke-essentiell personal ska jobba hemma

2020-12-18 17:17 TT  
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) om nya restriktioner på grund av coronapandemin. Bland annat ska antalet personer begränsas till fyra personer på restauranger och maxantal införs i butiker och på gym. Foto: Jessica Gow / TT

Regeringen och folkhälsomyndigheten rekommenderar nu alla såväl offentliga som privata arbetsgivare att se till att all icke-essentiell personal arbetar hemifrån den kommande månaden, fram till den 24 januari.

– Alla som kan jobba hemma, ska jobba hemma, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP) på fredagseftermiddagens presskonferens.

Regeringen inför flera nya restriktioner för att stoppa smittspridningen.

– Maxantalet för sällskap på restaurang sänks till fyra personer, alkoholförsäljning förbjuds från klockan 20 på serveringsställen från och med den 24 december, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Ytterligare restriktioner införs även för skolor och för offentliga verksamheter.

– Gymnasieskolor ska bedriva fjärr- eller distansundervisning till och med den 24 januari 2021, säger Stefan Löfven, och fortsätter:

– All verksamhet som bedrivs av staten, kommuner och regioner som inte är nödvändiga bör stängas ner omedelbart och fram till och med den 24 januari 2021. Det gäller bland annat badhus, idrottshallar, museer och så vidare.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar de nationella riktlinjerna om munskydd i vissa trånga miljöer från och med den 7 januari, meddelar generaldirektör Johan Carlson.

– Munskydd kan enligt myndighetens och WHO:s uppfattning komma i fråga i miljöer där trängsel inte kan undvikas. Munskydd ska aldrig ses som en ersättning för eller ett alternativ till att hålla avstånd, säger Johan Carlson.

I de flesta fall går det att undvika trängsel, men det har visat sig svårt i kollektivtrafiken under rusningstid, enligt Johan Carlson. Därför ska riktlinjerna nu uppdateras med rekommendation att använda munskydd.

De nya riktlinjerna ska specificera bland annat vilka munskydd som bör användas och vid vilka tider de ska användas.

Folkhälsomyndigheten varnar också för trängsel i butiker och köpcentra, och påpekar att fastighetsägare och butiksinnehavare har ansvar för att se till att trängsel inte uppstår.

Folkhälsomyndigheten riktar därför en stark uppmaning till handeln att inte genomföra realisationer och locka med lågpriser i butikerna detta år. Det riskerar att återigen dra många människor ut till varuhus och köpcentra, säger Johan Carlson.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö