Arbetsmiljö

LO: Värre än vi trodde för skyddsombuden

Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande. Foto: TT-Bild

SKYDDSOMBUDENS DAG. Inom Hotell- och restaurangfacket är det vanligast med trakasserier medan flest skyddsombud inom Transports sektor hindras. Arbetstagarnas representanter hotas och utsätts också för våld, visar en LO-rapport.

Publicerad

- Det är värre än vad vi trodde, kommenterar säger LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.

I enkäten svarade 428 skyddsombud, sex procent att de blivit utsatta för hot eller våld i sitt uppdrag de senaste 12 månaderna. Dubbelt så många av de svarande har utsatta för trakasserier med hela 32 procent har hindrats i sitt uppdrag.

Många skyddsombud är också rädda att förlora jobben.

- När så många skyddsombud trakasseras eller utsätts för hot och våld handlar det inte längre bara om nonchalans och okunskap från arbetsgivarens sida. Då vill de tysta skyddsombuden, säger Berit Müllerström i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten handlar hindren om att skyddsombud inte få vara med vid planering av förändringar, inte kallas till möten eller inte ha varit delaktiga i anmälan av tillbud och arbetsskador. Arbetsgivare har också nonchalerat skyddsstopp.

- Skyddsombudens uppgift är att värna om arbetstagarnas säkerhet och hälsa. Om skyddsombuden inte kan genomföra sina uppgifter riskerar våra medlemmar att bli sjuka eller i värsta fall råka ut för en allvarlig skada. Svenskt Näringsliv måste ta sitt ansvar och se till att företagen sköter det här. För så här kan det inte se ut, säger Berit Müllerström.

Skyddsombudens dag inrättades 2012 av LO, TCO och Saco och ska firas varje år under EU:s arbetsmiljövecka.

Skyddsombud och arbetsmiljöombud

Totalt har 7 680 skyddsombud inom LO-förbunden svarat på enkäten som ligger till grund för rapporten Trakasserier av skyddsombud. Rapportförfattare är Sten Gellerstedt och Sanna Melin, arbetslivsenheten, LO.

Det totala antalet skyddsombud i LO:s förbund var 59 492 i maj 2016.

”Den svenska arbetsmiljölagstiftningen bygger på att arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön och samverkar med sina arbetstagare för att åstadkomma en bra arbetsmiljö. Arbetstagarnas representant är skyddsombudet, eller arbetsmiljöombudet som det också kallas.” Arbetsmiljöverket

Enligt arbetsmiljölagen har skyddsombud rätt att:

  • få utbildning
  • ta del av handlingar kring förhållandena i arbetsmiljön
  • delta vid planering av nya lokaler
  • begära att arbetsgivaren genomför åtgärder för att åstadkomma en bra arbetsmiljö.
  • avbryta arbeten som kan leda till omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa

Källa: Arbetsmiljöverket