Arbetsmiljö

LO:s regionala skyddsombuds-

verksamhet i fritt fall

På fyra år har LO-förbunden tappat en fjärdedel av de regionala skyddsombuden. Att lära upp nya kostar pengar. Men statens anslag, som LO ser som alltför knappt, har inte räknats upp på fem år.

Publicerad

De små företagen, som ofta saknar skyddsombud, blir fler. Behovet av regionala skyddsombud ökar alltså. Samtidigt har det statliga anslaget till de regionala skyddsombuden legat still sedan 2003, utan hänsyn till allmänna kostnadsökningar. Om man till det lägger att LO genom pensioner och avhopp förlorat 400 regionala skyddsombud på fyra år, blir bilden verkligt mörk. För fyra år sedan hade LO-förbunden 1 600 regionala skyddsombud. Nu är de 1200 till antalet.

Christina Jernstedtpå LO:s arbetslivsenhet säger att hon välkomnar regeringens granskning.

- Men jag förutsätter att vi får vara med i hela processen. Vi vill göra rätt och är seriösa med den här verksamheten. Vi vill bygga ut den eftersom den gör en samhällsnytta, men då behövs medel, säger hon.

2008 fick LO-förbunden 83,5 miljoner kronor av de 100 miljonerna ur statskassan. De övriga pengarna gick till förbund inom TCO och Saco. LO-förbunden har fyllt på med pengar ur den egna kassan. 2008 betalade förbunden 52,6 miljoner kronor av medlemsavgifterna till den regionala skyddsombudsverksamheten. Trots att det finns en gammal inarbetad princip att det är ”produktionen”, det vill säga avkastningen av arbetsgivarnas verksamhet, som ska betala arbetsmiljöns kostnader.

Christina Jernstedt säger att bristen på pengar slår mot långsiktigheten.