Arbetsmiljö

LO och PTK vill tala om rehabiliteringen

Igår, tisdag, satte LO och PTK å ena sidan och Svenskt Näringsliv å den andra i gång med det verkliga förhandlandet. Målet är ett nytt huvudavtal. Alla förslag ligger på bordet. I LOs och PTKs förslag ingår en lösning för rehabiliteringen.

Publicerad

– Vi har nu lagt förslag på alla områden, EU-anpassning, anställningsskydd, rehabilitering , säger LOs förhandlingsledare Erland Olauson.

Problematiken runt rehabilitering vill LO och PTK lösa med att en kvalitetssäkrad företagshälsovård, eller den certifierade aktören som idag sköter omställningsstödet, utarbetar en rehabiliteringsplan. Under tiden planen genomförs ska den anställda, enligt förslaget, ha lön som vanligt.

Poängen med förslaget är att den anställda inte ska kunna sägas upp så länge som rehabiliteringsplanen inte är genomförd. Innan dess ska det alltså inte vara saklig grund för att säga upp den anställda genom att bevisa att han eller hon inte kan genomföra något som helst arbete av betydelse.

De båda arbetstagarorganisationerna föreslår också att de arbetsgivare som anlitar kvalitetssäkrad företagshälsovård ska kompenseras med lägre arbetsgivaravgift.

Svenskt Näringsliv har tidigare lagt sitt helhetsförslag om vad arbetsgivarna vill ha med i ett huvudavtal. Enligt Svenskt Näringslivs förhandlingsledare Jan-Peter Dukerstår de båda förslagen i motsatsställning till varandra.

– Nu ligger alla frågor på bordet i alla fall. Nu måste det bli realförhandlingar, sa Jan-Peter Duker när han tagit emot LOs och PTKs förslag.

Står ni och Svenskt Näringsliv på helt motsatta sidor nu, Erland Olauson?

– Det kan man inte säga. Nu har bägge sidor klätt sin julgran. Nu får vi se om vi kan kompromissa,

Det sa LOs förhandlingsledare i måndags. Igår, på tisdagen, började förhandlingarna på allvar.

I början av sommaren kom LO, PTK och Svenskt Näringsliv överens om att försöka få till stånd ett nytt huvudavtal för att själva lösa problemen på arbetsmarknaden utan inblandning från regering och riksdag. Det gamla huvudavtalet, Saltsjöbadsavtalet från 1938 upphörde i princip att gälla på 70-talet med de arbetsrättsliga lagarna som då kom. Under hösten har de tre organisationernas förhandlingsdelegationer träffats regelbundet och nu alltså börjat förhandla på riktigt.

Lag & Avtal

Läs mer om huvudavtalsförhandlingarna på www.lag-avtal.se