Arbetsmiljö

Littorin samråder med parterna om arbetsmiljön

Regeringen offentliggjorde igår en tankeram för den framtida arbetsmiljöpolitiken. Idag går det ut en inbjudan till arbetsmarknadens parter att samråda med regeringen.

Publicerad

Promemorian ”Arbetsmiljön och utanförskapet” (DS 2008:16) offentliggjordes igår. Den är tänkt att ligga till grund för en diskussion som regeringen vill ha med parterna om den framtida arbetsmiljöpolitiken.

Idag fredag går arbetsmarknadsdepartementet ut med en inbjudan till parterna, enligt Agnes Palinski, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Parterna inbjuds att delta i samrådsdiskussioner om politikens inriktning.

- Promemorian från igår är bara en ram. Sven Otto är väldigt mån om att ha parterna med sig. Det är gemensamt man måste jobba, säger Agnes Palinski.

I promemorian målas med breda penslar. Utvecklingen i arbetslivet rullar på i allt snabbare takt. Industrin krymper, medan tjänstesektorn växer. Mycket är positiva förändringar, konstaterar regeringen, men arbetstakten har generellt sett ökat med följden att fler lider av negativ stress och andra psykosociala problem.

Nu vill regeringen diskutera de stora frågorna:

- Vilka olika styrmedel, exempelvis lagstiftning och tillsyn, är mest effektiva?

- Hur ska man mäta effekterna av olika arbetsmiljöåtgärder och hur ambitiös ska staten vara?

- Varför har det varit så svårt att nå ut med forskningsresultat och nya rön?

- Hur kan man tydligare åskådliggöra den påverkan som dålig respektive bra arbetsmiljö har på samhällsekonomin och företagens resultat?

- Vilken roll kan företagshälsovården spela?

Regeringen konstaterar att arbetsmiljön har betydelse för om människor ska hamna utanför arbetsmarknaden och för möjligheterna att få ett nytt jobb. Sven-Otto Littorin vill att arbetsmiljöpolitiken ska främja jobbpolitiken.