Långvariga hälsoproblem av sjuka hus

2008-12-16 13:06 Mattias Davidsson  

Om man blir sjuk av inomhusklimatet riskerar man att få lida av långvariga symtom. Hälften av en studerad grupp patienter hade fortfarande symtom efter sju år.

En forskargrupp vid Umeå universitet har följt 189 patienter som drabbats av ”sjuka-hus-sjukan”, det vill säga av ett dåligt inomhusklimat. Hälften av de studerade patienterna led fortfarande efter sju år av så allvarliga hälsoproblem att de var tvungna att vara helt eller delvis sjukskrivna.

Huvudvärk, torr hud, irriterade slemhinnor, koncentrationssvårigheter, trötthet och illamående är sådana symtom som patienterna beskriver.

Patienterna har alla sökt behandling vid Norrlands Universitetssjukhus mellan åren 1986 och 1998.

De har blivit sjuka på sina arbetsplatser vars inomhusmiljö präglats av fuktskador eller dålig ventilation. 90 procent av patienterna var kvinnor.

Det faktum att många väntar med att söka läkare har stor betydelse.

– Jag tycker det är jätteviktigt att söka vård tidigt. Då har vi mycket större chans att göra patienten frisk, säger forskaren och allmänmedicinaren Berit Edvardsson till Sveriges Radios Ekotredaktion.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen