Arbetsmiljö

Lagarbete får ner olyckstalen

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg delade ut Stora skyddsombudspriset till Börje Lindström. Foto: Enikö Koch

Stora skyddsombudspriset gick till en Metallare från Rönnskärsverken.

Publicerad

"För ett ihärdigt och lyckosamt arbete med att få ner olyckstalen i en riskfylld bransch” lyder juryns motivering till priset till Börje Lindström, huvudskyddsombud på Rönnskärsverken och regionalt skyddsombud för IF Metall. Han har varit skyddsombud sedan slutet av 1980-talet. Sedan han blev huvudskyddsombud har olycksfallsfrekvensen på Rönnskärsverken sjunkit med 70 procent.

- Jag är ju bara en liten bricka i det här, det får inte handla för mycket om mig, säger Börje Lindström avvärjande, men berättar också hur hedrande och roligt det känns att få pris.

Hans råd till andra är att vara lagspelare, precis som han.

- Försök få alla att vara delaktiga, från högsta chefen hela vägen ner till "golvet". Har man inte högsta chefen med har man inte en chans.

Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverkets generaldirektör, delade ut priset till Börje Lindström på onsdagen under evenemanget Working Life. Stora skyddsombudspriset är Arbetsmiljöforums och Du & Jobbets årliga. I år var extra högtidligt, eftersom skyddsombuden fyller hundra år.

Kandidaterna nomineras av Du & Jobbets läsare. De övriga finalisterna var Anne-Liz Hjelte, Kommunal, Torsten Elfhag, Svensk pilotförening, Lone Lindholm, Vision, Jonas Persson, Transport, och Christer Sjökvist, Seko Sjöfolk.