Kronfågel överklagar hot om vite på halv miljon

2021-06-10 10:27 Lennart Lundquist  
Kronfågel överklagar beslutet om vite med motiveringen att en utredning av smittvägarna för campylobacter redan har genomförts. Foto: Pontus Lundahl / TT

I början mars hotade Arbetsmiljöverket Kronfågel i Valla med ett vite på en halv miljon kronor om inte företaget tog reda på om det finns risk att de anställda smittas av campylobacter. Nu överklagar företaget.

Kronfågel överklagar beslutet med motiveringen att detta är onödigt eftersom en utredning av smittvägarna redan har genomförts på bred front.

Under 2020 har visserligen tio anställda smittats av campylobacter av totalt 850 anställda. Efter att smittskyddet i region Sörmland rapporterat om de första fallen inledde Kronfågel omedelbart en utredning. Företaget tar dagligen miljöprover på anläggningen och har inlett en utbildningsinsats för att komma till rätta med problemet.

Arbetsmiljöverket krävde också att företaget ska ta prover på det interna ledningsnätet för dricksvatten och om det kan vara kontaminerat med campylobacter.

Det går Kronfågel med på som ska utreda vattenledningsnätet.

Kronfågel yrkar på att Arbetsmiljöverkets beslut upphävs av Förvaltningsrätten.

"Det finns ingen påvisad koppling mellan förekomst av campylobacter och brister i arbetsmiljön", skriver advokaterna i överklagandet.

Campylobacter är en vanlig bakterie som finns hos både djur och människor och överförs från djur till människa, en så kallad zoonos.

Bakterien kan orsaka diarréer, magsmärtor, illamående och feber.

De senast åren har 10 000 fall rapporterats i Sverige.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö