Arbetsmiljö

Kräver tjänstecykel till alla

Caroline Szyber

Riksdagsledamoten Caroline Szyber, KD, tycker att arbetsgivare ska hålla med tjänstecyklar till sina anställda. – Om de kan tillhandahålla tjänstebilar borde de också kunna erbjuda cyklar, säger hon. 

Publicerad

Kristdemokraten Caroline Szyber har inspireras av Storbritannien som redan har ett system med avdragsrätt för cyklar. Skatt som annars skulle tas ut för förmånen då anställda lånar cyklar av arbetsgivaren undantas där.

Men det gäller bara under förutsättning att den anställda till minst 50 procent använder cykeln för resor mellan hemmet och jobbet.

Caroline Szyber cyklar mycket själv i Stockholm och har sett hur många cyklister det finns i staden. Hon tycker att hennes förslag att införa ett liknande system som britterna har är rimligt. Särskilt med tanke på rådande trafiksituation i Stockholm.

– De som sett det tycker att det är rimligt att man ska kunna få ett litet bidrag om man använder cykeln i ur och skur. Det skulle fungera som en uppmuntran och morot för anställda att fortsätta välja den.