Kräver att vibrationer på spårvagnar utreds

2021-03-15 08:00 Lennart Lundquist  
Det är spårvagnar som började användas i Göteborg 2006 som Arbetsmiljöverket kräver ska undersökas. Foto: Adam Ihse/TT

Kan spårvagnsförarna i Göteborg få vibrationsskador? Arbetsmiljöverket hotar nu med vite och kräver nu att vibrationerna i vagnarna mäts och redovisas.

De spårvagnar som började användas i Göteborg 2006 skakar, rycker och slår på grund av hjulupphängningen. Detta fortplantar sig upp i vagnen och till förarens plats.

Efter att förarstolarna bytts har det blivit något bättre men inte bra.

Om detta är skadligt för förarna kan inte arbetsgivaren svara på eftersom någon mätning av vibrationerna aldrig genomförts.

”Vagnarna liksom förarstolarna har dock inte underhållits i den omfattning som behövs vilket förvärrat problemen med skakningar och vibrationer”, skriver Arbetsmiljöverket.

Läs mer: ”Skrämmande okunnighet om riskerna med vibrationer”

Nu måste en sådan mätning av vibrationerna göras och redovisas för Arbetsmiljöverket senast den 31 maj vid ett vite på 50 000 kronor. Arbetsgivaren måste då också redogöra för vad man tänker göra åt vibrationerna om de kan skada förarna.

”Vibrationsskador kan ge svåra smärtor och livslånga besvär”, skriver Arbetsmiljöverket i ett annat ärende.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö