Arbetsmiljö

Krävande föräldrar ett arbetsmiljöproblem i skolan

Mejl, telefonsamtal och sms från kritiska föräldrar belastar skolans personal. Foto: TT-bild

(Uppdaterad) Telefonsaml, mejl och sms från ofta kritiska föräldrar som kräver svar omedelbart plågar skolans personal. Det är ett nytt riskområde som pekas ut i Arbetsmiljöverkets inspektion.

Publicerad

Vårdnadshavarna bidrar till arbetsmiljöproblem i skolan. Dagens föräldrar kräver svar av personal och rektorer -  och det snabbt.

-Detta tar förstås tid i anspråk och ska hanteras utöver undervisning och planering av skolarbetet. Flera rektorer vittnar om att det bitvis kan vara svårt för dem att på grund av detta hinna med sitt huvuduppdrag, att leda och styra skolan, säger Adam Jansson projektledare, i ett pressmeddelande.

– Jag får runt 100 till 150 mejl om dagen, många av dem från föräldrar. Trots att det här är en extremt väl fungerande skola är man väldigt snabb på att kommentera saker som inte fungerar, och jag får mejl långa som uppsatser från föräldrar. Gärna i mejlcirkel med kopior till hela klassen, berättar  Nina Jonsson, rektor för Södermalmsskolan i Stockholm, för DN.

Under 2014 och senare delen av 2013 har Arbetsmiljöverket besökt cirka 200 grund- och gymnasieskolor i Stockholms län. Exempel på kommuner som inspekterats är Haninge, Järfälla, Solna och Tyresö.

Arbetsmiljöverkets granskning visar på för lite förebyggande arbetsmiljöarbete och för få åtgärder mot stress och hög arbetsbelastning.

-Målet med den här insatsen är att skolan ska vara trygg och säker för både elever och personal, där ingen skadas eller blir sjuk på grund av arbetsmiljön, säger Adam Jansson.

Hel nio av tio inspekterade skolor har fått krav på åtgärder från Arbetsmiljöverket. Oftast handlar det om att dokumentera sina arbetsmiljörutiner, riskbedöma och följa upp sitt arbetsmiljöarbete.

Tillsynsinsatsen fortsätter

Närmast i tur står Stockholms stad, där grund- och gymnasieskolor inspekteras under 2015.

Inspektionerna av skolorna i Stockholm är en del av ett nationellt projekt. Arbetsmiljöverket ska till och med år 2016 inspektera en tredjedel av hela landets grund- och gymnasieskolor.