Krav på varmare bussar i Luleå överklagas

2017-10-18 13:56  

Efter en inspektion kräver Arbetsmiljöverket att bolaget vidtar åtgärder som säkerställer minimitemperaturer för bussförarna i lokaltrafiken i Luleå. Men nu överklagar och protesterar arbetsgivaren mot beslutet.

Som Arbetarskydd tidigare har berättat var det under förra året ibland så kallt i Luleå lokaltrafiks bussar att chaufförerna måste ha jacka, täckbyxor och ibland även handskar och mössa. Under året lämnades det in 300 felrapporter om de låga temperaturerna i bussarna.

Arbetsmiljöverket krävde därför, efter en inspektion, att varje buss, varje gång den sattes i trafik ska ha en temperatur vid förarplatsen på minst 5 plusgrader. Om inte ska den tas ur trafik.

Luleå lokaltrafik hotas med ett vite på 25 000 kronor vid varje tillfälle en buss sätts i trafik som inte uppfyller kravet.

Arbetsgivarorganisationen Almega överklagar nu beslutet och vill att det undanröjes i dess helhet. Almegas arbetsrättsjurist begär om anstånd att utveckla sin talan till den 20 oktober.

Tiina Demargne

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen