Kortläsare i handen förbjuds

2013-05-28 09:52 Birgitta Ländin  

Konduktörerna på de spårbundna lokalbanorna i Stockholm får inte längre hålla kortläsaren i handen när de viserar biljetter. Det har Arbetsmiljöverket beslutat i ett omedelbart förbud.

Två skyddsombud har tidigare anmält den tunga kortläsaren som ett arbetsmiljöproblem, och verket går på deras linje i sitt beslut. Flera konduktörer har fått så allvarliga problem av den nästan halvkilotunga läsaren att de anmält till Försäkringskassan att de lider av ständig och kraftig värk. Under ett arbetspass används kortläsaren mellan 800 och 1 000 gånger.

En ny och lättare kortläsare är på gång, men den kommer sannolikt inte att kunna tas i bruk förrän till hösten, säger skyddsombudet Pia Kasesalu till Arbetarskydd.

- Tills vidare ska vi bära läsaren i vår midjeväska. Vi måste då be kunderna om korten och föra korten till väskan. Det är inte någon helt lyckad lösning, eftersom du i stället kommer att anstränga nacken när du ska kontrollera om biljetten är giltig, fortsätter hon.

Eftersom SL har gjort en poäng av att man inte ska behöva ta upp kortet ur plånboken för att det ska kunna läsas av förväntar skyddsombuden också att det blir en del missnöje från resenärerna.

Den nya tillfälliga modellen för biljettvisering börjar användas i dag, tisdag.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö