Konflikt mellan Kalix Bröd och syltfabriken undanröjd

2018-04-04 11:17 Lennart Lundquist  

I november förra året slog Livs skyddsombud larm om att de anställda vid Kalix Syltfabrik möjligen kunde bli sjuka av mjöldammet från tunnbrödsbakningen på Kalix Bröd som har sina lokaler strax intill.

Kalix Bröd hyrde en del av lokalen av syltfabriken.

På grund av det har nu Arbetsmiljöverket varit där och inspekterat och funnit att brödtillverkningen flyttat – varför problemet försvunnit.

Skyddsombudet berättade också att det tidigare fanns arbetsmiljöproblem på Kalix Syltfabrik på grund av konflikten med Kalix Bröd som hade sin grund i tvisten om mjöldammen. På grund av flytten kvarstår nu inte heller detta problem.

Arbetsmiljöverket har ändå synpunkter på arbetsmiljöarbetet på Kalix Syltfabrik och vill se en skärpning senast den 1 juni vid ett vite på 50 000 kronor.

Bättre rutiner och en handlingsplan för detta arbete efterlyses av Arbetsmiljöverket.

När konflikten var som hetast strax före årsskiftet stängde Kalix Syltfabrik omklädningsrum och lunchrum för de anställda vid Kalix Bröd.

När brödfabriken skulle flytta sina grejer gick inte det eftersom det stod mängder med bärkartonger i vägen där man skulle ta ut utrustningen.

”Minst tio personer stod och tittade på när vi var där. Det var obehagligt. Jag kände mig hotad.”, sade Kalix Bröds VD Alf Waara till Norrbottens- Kuriren.

Kalix Syltfabriks VD försvarade detta med att man hade en planerad leverans av bär. 

Efter flytten fortsatte de två att bråka ett tag till om huruvida det var ordentligt flyttstädat eller ej. Kalix Bröds VD försäkrade att man städat mycket noga i två dagar.

”Det är fortfarande mjöl i innertaket”, förklarade Kalix Syltfabriks VD, Hans Granberg för Norrbottens-Kuriren. Uppsägningen av Kalix Bröds hyresavtal vägrade han att acceptera så länge det inte var ordentligt rent.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen