Kö till diskhon på Arbetsförmedlingen

2021-03-29 14:36 Lennart Lundquist  

Trängseln och stressen under lunchen på Arbetsförmedlingens kontor i Falun får Arbetsmiljöverket att agera och hota med 100 000 kronor i vite.

”Arbetstagarna ska under sin lunchrast kunna använda köksutrustningen för att värma mat, ta dricksvatten och diska utan trängsel. Utrustningen ska vara placerad i närheten av platsen där arbetstagarna äter.”

Detta behöver uppenbarligen sägas vad gäller förhållandena på Enheten granskning och kontroll på Arbetsförmedlingens kontor i Falun.

På enheten arbetar 95 personer. I matutrymmet – som kallas Stora stöten – finns det plats för 56 personer. Om alla äter samtidigt finns det helt enkelt inte plats. Det bildas köer till kaffemaskinerna, mikrovågsugnarna, diskmaskiner och diskhon.

Läs mer: Personalutrymme: En arbetsmiljöfråga för AD

”Problemet med köer upplevs vara störst vid diskhon där medarbetarna både ska fylla på dricksvatten i glas och skölja tallrikar, bestick och matlådor. Lunchrasten är 33 minuter och medarbetarna upplever stress för att hinna äta, hämta dricksvatten och stå i kö”, skriver Arbetsmiljöverket.

För att lösa problemet har arbetsgivaren infört ett lunchschema så att alla inte äter samtidigt. Men även då uppstod köer.

Arbetsmiljöverket hotar nu med ett vite på 100 000 kronor om inte de anställda senast den 30 september ”kan äta under tillfredsställande förhållanden”.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö