Arbetsmiljö

Kaos på Migrationsverket i Norrköping

Gråtande medarbetare, långa pass och brist på arbetsplatser. Huvudskyddsombudet på Migrationsverkets asylprövning i Norrköping larmar om en organisation i kris. Och Arbetsmiljöverket ställer nu krav, skriver TT.

Publicerad

"Vid inspektion framkom att det finns arbetstagare som i dagsläget gråter när de går till och från jobbet", skriver myndigheten, enligt TT, i sitt inspektionsmeddelande.

Migrationsverket måste nu gå till botten med den psykosociala arbetsmiljön och ta hjälp utifrån för att undvika att personalen bränner ut sig.

– Det är naturligtvis väldigt illa att personalen är så pressad och det behöver vi ta på största allvar, säger Migrationsverkets presskommunikatör Sophia Öhvall Lindberg.

– Jag förstår att arbetsgivaren till viss mån blev tagen på sängen men önskar att man haft bättre rutiner, säger huvudskyddsombud Anna-Lena Hansson till nyhetsbyrån.

I kraven på föreläggande från Arbetsmiljöverket berättar hon, enligt TT, om en delvis havererad verksamhet med arbetspass på upp till 22 timmar, uppsägningar och kaos, till exempel när asylsökande bussades mellan enheter.

Problemen började redan i somras och ökade under hösten när antalet asylsökande flerdubblades.