Arbetsmiljö

Kameraövervakning på skolor begränsas

Kameraövervakningen på skolorna har ökat lavinartat på senare år. Var femte skola har kameror riktade mot eleverna. Men nu har datainspektionen fattat ett beslut som kan komma att begränsa utvecklingen.

Publicerad

Kameraövervakningen av elever har blivit slentrianmässig. Den är i många fall olaglig, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslundtill Sveriges Radios Ekoredaktion.

Han anser att skolvärlden gått mot en övervakningsnivå som på andra arbetsplatser skulle väcka mycket starka reaktioner.

Efter en granskning av kameraövervakningen på sju skolor har myndigheten fattat ett beslut utifrån personuppgiftslagen som kan bli prejudicerande för landets skolor.

Datainspektionen godkänner övervakningen i begränsade utrymmen där eleverna inte brukar umgås, men där det kan finnas ett sakligt behov. Ett exempel kan vara ett datorförvaringsrum där man haft problem med stölder eller skadegörelse.

Sex av de granskade skolorna ligger i Stockholmsområdet: Bromma gymnasium, Franska skolan, Tensta gymnasium, Tumba gymnasium, IT-gymnasiet i Kista och Tallbohovskolan. Den sjunde ligger i Malmö: Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium.

Det handlar om sju separata beslut. För sex av skolorna underkändes användningen av samtliga övervakningskameror under dagtid på ordinarie skoldagar. För den sjunde skolan, som i nuläget har inte mindre än ett 60-tal övervakningskameror, godtar Datainspektionen användningen av en.

De sju skolorna kan komma att överklaga Datainspektionens beslut.