Arbetsmiljö

Jobba i sommar? Experten ger råd

Arbetsmiljöverkets experter har svarat på läsarnas frågor om vad som gäller på sommarjobbet.

Ingen tydlig gräns för när det är för varmt
Jag ska jobba i samma kiosk som i fjol. Det enda problemet var att kiosken har jättestora glasrutor och när det blev varmt i somras var det ibland 45 grader där jag jobbade. Finns det några gränser för hur varmt det får vara? Kan jag kräva av mannen som har kiosken att han ska göra något åt värmen?

- Extrema värmetoppar får man räkna med även på våra latituder och det kan drabba många olika yrkeskategorier, inte bara de som arbetar utomhus. Självklart bör du ta upp problemet med din arbetsgivare. Det bör finnas vatten eller annan dryck, så att du får i dig tillräckligt med vätska när det råder värmebölja. Kanske kan en fläkt ge lite svalka eller markiser, som gör att solen inte ligger på och värmer de stora glaspartierna. Ett bättre inomhusklimat bör kunna ordnas med inte alltför dyra investeringar. Det finns dock ingen specifik gräns för hur varmt det får vara. Men redan vid 30 grader påverkas kroppen. Är det så varmt och mer under en längre tid är arbetsgivaren skyldig vidta åtgärder. Läs mer om detta i föreskrifterna om arbetslokalers utformning, AFS 2000:42, paragraferna 31-33.

Minderåriga ska inte hantera farliga kemikalier!
Min son ska jobba på en industri i sommar. Jag har hört att det ibland slarvas med skyddsutrustningen bland dem som arbetar där. Vad händer om han skulle skada sig? Bedöms en sådan skada annorlunda om det skulle visa sig att han precis som många andra där själv har slarvat och inte följt alla säkerhetsföreskrifter?

Först och främst: Arbetsuppgifterna ska anpassas till den anställdes mognad och förkunskaper. Är din son minderårig ska han absolut inte hantera farliga kemikalier eller befinna sig i områden där det finns risk att skada sig på maskiner. Ställer arbetsmiljöreglerna krav på att personlig skyddsutrustning ska användas för vissa arbetsuppgifter eller vid vistelse i en lokal, ska arbetsgivaren tillhandahålla denna och se till att den används. Arbetstagarna har också ett ansvar och ska respektera detta. Vad som gäller vid en eventuell arbetsskada blir en försäkringsfråga. Försäkringskassan tar emot och utreder sådana anmälningar. Parterna har genom Afa Försäkring ett skydd för anställda organiserade inom LO,TCO och Saco som på grund av arbetsskada fått nedsatt arbetsförmåga.
Hur sent får jag jobba?
Jag har fått sommarjobb i en liten butik. Arbetsgivaren säger att jag ibland kommer att jobba helt ensam i butiken. Är det tillåtet? Affären har öppet till elva på kvällen. Får jag jobba så sent? (När man stänger elva är det en stunds arbete kvar). Jag fyller 18 år i juli, ändras reglerna för mig då? (Jag börjar 15 juni.).

Du får arbeta till klockan 23, men får då inte börja före kl. 11 dagen därpå. Som minderårig ska man alltid ha tillgång till en handledare. Du får inte öppna eller stänga butiken själv eller transportera pengar. Det finns regler om minderåriga (AFS 1996:1) samt om ensamarbete (AFS 1982:3) som reglerar detta. Den dagen som du fyller 18 år är du inte längre minderårig, utan då gäller samma regler som för andra vuxna. Trots att du är klassad som vuxen när du fyllt 18 år måste arbetsgivaren ändå ta hänsyn till din ålder och erfarenhet i sin riskbedömning om vilka arbetsuppgifter som är lämpliga för dig.
Arbetsgivare måste bedöma riskerna
Jag ska jobba på en restaurang i sommar. Restaurangägaren vill att hälften ska vara svart och hälften vitt av min lön. Jag tycker inte att det är någon jättebra idé, men jag får inget bättre jobb än det här. Och - min fråga - om jag skulle skada mig måste det väl räcka att jag har en delvis vit anställning för att jag ska ha de skydd och rättigheter som man har som anställd?

Arbetsmiljöverkets tillsyn omfattar bara det skydd och de rättigheter du har enligt arbetsmiljölagen. Det innebär bland annat att din arbetsgivare ska bedöma riskerna i arbetet och åtgärda dem för att så långt som det är möjligt förhindra att du skadas eller blir sjuk på grund av jobbet.