Arbetsmiljö

Inga entydiga regler mot kyla på jobbet

På förskolan Vitsippan i Karlstad var det bara 8°C grader efter trettonhelgen. Lärarförbundets Kerstin Kohlström undrade hur låg temperatur man som anställd måste acceptera för ett arbete inomhus.

Publicerad
I nuvarande klimat behövs bara ett tekniskt fel för att det ska bli iskallt inne. Foto: Colourbox

- Det var alldeles utkylt. 8°C inne och minus 15°C ute. Vitsippan är en gammal förskola. Jag hittade inte direkt några föreskrifter om hur temperaturen ska vara, men jag såg ju Arbetsmiljöverkets allmänna råd, säger Kerstin Kohlström som är vice ordförande i Lärarförbundets avdelning i Karlstad.

Kommunen tog tag i problemet genast och alla på förskolan fick börja dagen med jackan på. Därmed tyckte Kerstin Kohlström att saken var utagerad.

Trots att Arbetsmiljöverkets föreskrifter är en omfattande regelmassa finns inga entydiga regler om inomhustemperatur. Orsaken är att det beror på verksamhet vilken temperatur man bör välja. Det är stor skillnad på fysiskt aktivt arbete, till exempel i en verkstad, och stillasittande kontorsarbete.

Arbetsplatser inomhus ska ha ”lämpligt termiskt klimat”. Bestämmelsen finns i föreskrifterna om Arbetsplatsens utformning (AFS 2000:42), paragraf 31.

I lokaler som används som arbetsplats året om ska det finnas någon form av värmeinstallation, enligt paragraf 32. Anläggningen bör enligt Arbetsmiljöverkets icketvingande rekommendationer ha kapacitet för att hålla en lufttemperatur på minst 20°C om arbetet är stillasittande eller på annat sätt mindre fysiskt ansträngande.

Om man däremot ägnar sig åt rörligt fysiskt arbete, räcker det med en lufttemperatur på 14 till 15°C enligt rekommendationen.

Vid dörrar nära permanenta arbetsplatser ska det finnas skydd mot drag, enligt paragraf 33.

Inom exempelvis livsmedelsindustrin måste man ha det kallt. Om det av verksamhetsskäl är omöjligt att skapa ett lämpligt termiskt klimat i hela lokalen, ska ett lämpligt klimat eftersträvas i de delar av lokalen där människor arbetar mest. Om inte det heller kan ordnas, måste man hitta någon annan lösning som exempelvis regelbundna pauser eller rotation till andra arbetsuppgifter. I den nya lydelsen av Arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2) som träder i kraft den 1 april har arbetstagarna rätt till paus i ”lämpligt klimat”.