Arbetsmiljö

IF Metalls skyddsombud når ut till

hyrpersonalen efter årsskiftet

Från årsskiftet får skyddsombud agera också för inhyrd personal på arbetsplatsen. IF Metall ordnar konferenser om förändringen i höst för sina regionala skyddsombud.

Publicerad
Stefan Wiberg. Foto: IF Metall

I mars ändrade riksdagen arbetsmiljölagen. En av förändringarna ger skyddsombud utökade befogenheter att agera till skydd för inhyrd arbetskraft. Lagändringen träder i kraft den 1 januari 2010.

Hittills har skyddsombuden bara kunnat använda arbetsmiljölagen när det gäller arbetsmiljöbrister för personal som är anställda av den egna arbetsgivaren.

LO-förbunden har tecknat kollektivavtal med organisationen Bemanningsföretagen inom Almega, det så kallade Bemanningsavtalet. En paragraf säger att det uthyrande företaget ska verka för att det inhyrande vidtar alla nödvändiga skyddsåtgärder.

- Det har varit lite si och så med det. Därför är förändringen i arbetsmiljölagen så viktig för oss, säger Stefan Wibergpå Arbetsmiljö- och försäkringsenheten på IF Metall.

Han säger att förbundet märker tendenser till att det blir två grupper på arbetsplatser som anlitar bemanningsföretag. Det kan också förekomma att inhyrda tilldelas arbetsmiljömässigt sämre arbetsuppgifter. ungefär 2000 av IF Metalls medlemmar arbetar i bemanningsföretag.

Under hösten ordnar IF Metall konferenser för de regionala skyddsombuden runt om i landet.

- Då informerar vi om lagändringen, säger Stefan Wiberg.

De regionala skyddsombuden från IF Metall har tillträde till arbetsplatser där det finns minst en av förbundets medlemmar. På en sådan arbetsplats kan det regionala skyddsombudet efter årsskiftet även agera mot brister i de inhyrdas arbetsmiljö, exempelvis med stöd av paragraferna 6,6a (framställan till arbetsgivaren) eller 6,7 (stoppningsrätten).

- Det ska räcka med att vi har en medlem, ja. Så tolkar vi det, säger Stefan Wiberg.

Lagändringen

Läs proposition 2008/09:138.