Huddinge överklagar sängvite - ”kontraproduktivt”

2010-02-16 13:46 Lennart Lundquist  

Det pågår ett enormt arbete med att förbättra patientsäkerheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och det finns ingen möjlighet att detta arbete kan gå i snabbare tempo.

Det skriver sjukhusledningen som nu överklagar Arbetsmiljöverkets beslut att ge sjukhuset ett förbud och föreläggande om vite på 300 000 kronor om problemet med överbeläggningarna inte är lösta senast den 1 mars.

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har länge haft problem med överbeläggningar. Därför har patienter i många fall placerats i korridorer. Vid flera inspektioner konstaterade Arbetsmiljöverket att sängarna ofta står så tätt att personalen inte kommer åt att arbeta. Ett utrymme på minst åtta decimeter på båda sidor om sängarna är ett måste, menar Arbetsmiljöverket.

Sjukhusledningen överklagar nu till länsrätten i Stockholm och förklarar att de inte hinner förbättra situationen fortare än vad som gös. Vitesföreläggandet kommer dessutom att verka kontraproduktivt och sätta krokben för det förbättringsarbete som pågår, skriver sjukhusdirektören som kräver att detta tas bort.

Inte heller hinner sjukhuset med att göra de riskbedömningar som verket vill ska genomföras:

”När en redan fullbelagd avdelning måste ta hand om en patient/ /kommer personalen att vara fullt upptagen med att ta hand om patienten”, skriver sjukhusdirektören.

Arbetsmiljöverket

Dnr IMS 2009/16006

 

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen