Hovrätten friar kursgård för dödsolycka

2018-02-20 12:57 Karin Nilsson  

1 000 000 kronor i företagsbot för dödsolyckan på Åsbro Kursgård var tingsrättens dom. Nu friar Hovrätten bolaget.

En 23-årig elev omkom på Åsbro Kursgård den 28 oktober 2014. Eleven deltog i en kurs för ledningsmontörer och hade klättrat upp 20 meter i en så kallad Canadastolpe som rasade till marken. Han följde med stolpen och fick den över sig. Han fick så svåra skador på huvudet och bröstkorgen att han avled.

I tingsrätten dömdes kursinstruktören för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, ringa brott till ett bötesbrott. Företagets vd frikändes eftersom han ansågs ha delegerat ansvaret för arbetsmiljön. Åsbro Kursgård dömdes att betala 1 000 000 kronor i företagsbot för det arbetsmiljöbrott som instruktören befunnits skyldig till.

Hovrätten gör en annan bedömning.

Under den andra övningsdagen hade två temporära stag till stolpen felaktigt lossats innan alla permanenta stag var monterade. Stolpen föll därför till marken och eleven avled av svåra skador. Hovrätten konstaterar att en instruktör har granskat den aktuella gruppens arbete, i varje fall någon gång i timmen. Hovrätten konstaterar också att det har gjorts ett stort antal stolp-resningar tidigare utan att något liknande ens var i närheten av att inträffa. Mot den bakgrunden anser Hovrätten att risken för att stag skulle lossas måste anses så främmande att det är svårt att ställa krav på att någon skulle ha kunnat förutse den risken.

Hovrätten påpekar också att det var en slutövning och att eleverna gjort det mesta av sin utbildning.

Kursgården kan därför inte lastas för att de inte särskilt tänkt på att det skulle behövts exempelvis flera instruktörer på plats. Instruktören anses också ha gjort vad som krävts utifrån de risker som han har haft anledning att förutse.

Det har inte förekommit sådana brister i arbetsmiljön på kursgården att någon inom kursbolaget vållat elevens död.

Domen kan överklagas senast den 20 mars 2018.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen