Hög arbetsbelastning på Skatteverket

2021-06-03 15:07 Lennart Lundquist  

VITE. Arbetsmiljöverket ställer nu krav på Skatteverket i Örnsköldsvik att bättre undersöka personalens arbetsbelastning, arbetstider och upplevelser av kränkande särbehandling.

I en enkät har personalen vid Skatteverket i Örnsköldsvik vittnat om alldeles för hög arbetsbelastning.

"Ni har inte tillräckligt undersökt arbetsmiljöförhållandena med avseende på arbetstagarnas kännedom om arbetsinnehållet, arbetsbelastningen, arbetstidens förläggning och faktorer som kan leda till kränkande särbehandling", skriver Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren anser att metoden DHP, Dialog Hållbar Prestation, har gett effekt.

Det håller inte Arbetsmiljöverket med om:

"DHP innefattar inte alla de områden som ska ingå i en organisatorisk och social undersökning. Det saknas underlag för frågor om upplevd arbetsbelastning, arbetstider och upplevelser av kränkande särbehandling."

Skatteverket måste nu göra en ordentlig undersökning av hur personalen har det på jobbet, om kraven som ställs på dem och om det finns risk för kränkande särbehandling. Undersökningen ska resultera i en handlingsplan med förebyggande åtgärder.

Senast den 15 september ska detta vara klart vid ett vite på sammanlagt 50 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö