Arbetsmiljö

Hjälpen kommer rakt in i hjälmen

Videoglasögonen fungerar så att både den som bär hjälmen och experten som sitter på annat håll kan se samma bild. Experten kan även peka in i bilden för att visa exakt var något behöver åtgärdas. Foto: Oskar Luren
Expertstationen, i det här fallet en laptop, visar samma bild som glasögonen ute på fältet. Foto: Oskar Luren

DISTANSHJÄLP. En hjälm med kamera kan öka säkerheten på utsatta arbetsplatser.– Det kan vara skillnad på liv och död vid en större olycka, säger Leif Wigren Ericsson, brandmästare i Hultsfred.

Publicerad

jälmen prövas sedan ett och ett halvt år av bland annat räddningstjänsten i Hultsfred i Småland. Kameran är via mobilnätet kopplad till experter som på distans ger användaren råd. Till hjälmen hör en dator som bärs på ryggen. Kommunikationen med experten går via bredband eller mobilt bredband. Experten ser allt som den som bär hjälmen ser, och kan kommunicera tillbaka via dennes videoglasögon och hörlurar. Det är möjligt för experten att både tala i hörlurarna och att peka med händerna på videobilden så att hjälmbäraren ser samma sak.

XMexpert heter lösningen som har utvecklats av Linköpingsföretaget XMReality. Än så länge finns den med i utbildningen hos räddningstjänsten i Hultsfred, men det återstår ännu att pröva den i skarpt läge.

– Det beror på att hjälmen ännu inte är godkänd för rökdykning. Men vi tror att den skulle kunna göra stor nytta vid räddningsarbete av den typen, säger Leif Wigren Eriksson.

Han ser möjligheter att använda tekniken även vid olyckor med till exempel tankbilar som fraktar farligt gods, kemiska produkter och liknande.

– Om någon som vet exakt var man ska stänga av olika kranar kan vägleda är det en stor hjälp. Dessutom har man båda armarna fria samtidigt som man tar emot instruktioner och till och med kan se den där handen som pekar på var man ska göra något, säger Leif Wigren Eriksson.

XM Realitys teknik gör att det är möjligt att få fungerande videosamtal även med uppkopplingshastigheter runt 128 kbs, vilket gör att i princip all mobil datauppkoppling fungerar.

– Man kan även använda satellit för arbeten på platser där mobilnäten inte täcker. Det går också att köra programvaran i en organisations intranät, säger Niklas Regnfors, marknadschef på XM Reality.

Här används liknande teknik

• Linköpingsföretaget XM Reality grundades 2007 av forskare med bakgrund från FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

• Företaget har utfört avancerad uppdragsforskning inom mixed reality och augmented reality, det vill säga förhöjd eller skapad verklighet på svenska. I dag arbetar man med fokus på så kallad remote guidance, alltså experthjälp på distans, för industriellt bruk.

• Svenska företaget Penny tillverkar smartglasögon för bland andra larmmyndigheter och militär. Kunderna utvecklar sin egen mjukvara till glasögonen. De används bland annat av BAE Hägglunds som integrerar dem i företagets försvarsprodukter.

• Atheer Labs i USA utvecklar 3d-konceptet Air (augmented interactive reality) som kan användas inom många olika områden. För närvarande används Atheers lösningar för servicearbeten inom oljeindustrin, av kirurger som kan se sjukjournaler medan de opererar, inom lagerhantering och vid byggprojekt och fältservice där experter kan ge hjälp på distans.

• Google Glass är en hårdvaruplattform utvecklad av Google som kan anpassas av olika tillverkare. Bland dem som hittills tagit fram lösningar baserade på Googles koncept finns japanska Epson som arbetar med partners som utvecklat träningshjälpmedel för piloter och styrning av drönare.

• Amerikanska Vuzix har ett eget koncept som konkurrerar med Google Glass. De servar bland annat tekniker i flygindustrin och används även inom sjukvården, främst av kirurger.