”Hemtjänstpersonal behöver stöd av psykolog”

2020-06-03 14:26 Lennart Lundquist  
BEHÖVER PSYKOLOGHJÄLP. Personalen har hotats till livet och den anhörige till brukaren uttalar sig rasistiskt, kränkande och trakasserar dem.

Hemtjänstpersonalen i Jönköping måste regelbundet få träffa en psykolog för att få stöd och vägledning för att hantera rädsla och oro för kränkningar, hot och trakasserier när de arbetar hemma hos en brukare. Det kräver Arbetsmiljöverket.

Hemtjänsten är hemma hos brukaren fyra gånger per dag. Problemet är med en anhörig och har pågått under flera år och eskalerat de senast två åren.

Personalen har hotats till livet och den anhörige uttalar sig rasistiskt, kränkande och trakasserar dem. Några har den anhörige förbjudit att arbeta hos brukaren.

Läs mer: Lågaffektivt bemötande hjälper inte hos brukaren

Av de sju som slutat arbeta hos brukaren har fem angett att de gjort det på grund av den anhörige.

Arbetsmiljöverket kräver också att kommunen redovisar hur arbetet ska skötas så att personalen inte utsätts för psykiska påfrestningen i sitt arbete.

Läs mer: ”Våldet normaliseras inom hemtjänsten”

Föreläggande gäller senast den 3 augusti och vid ett vite på 100 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö