Hemtjänst stoppas av arbetsmiljöskäl

2010-12-10 07:48 Ann Norrby  
Hemtjänstens personal orkade inte med den ohygieniska och såväl psykiskt som fysikt jobbiga miljön i hemmet. Foto: Scanpix

En gammal kvinna får inte den hemtjänst hon vill ha. Personalens arbetsmiljö skulle bli alltför dålig då, anser kammarrätten.

Förra våren krävde ett skyddsombud i Sölvesborgs kommun att omsorgsförvaltningen skulle se till att hemtjänstpersonalen fick en rimlig arbetsmiljö hemma hos en vårdtagare. Arbetsmiljöverket inspekterade hemmet och krävde att kommunen skulle se till att varje arbetstagare högst behövde arbeta två pass i veckan i hemmet och att de efter varje arbetspass hade möjlighet att bearbeta händelser som varit psykiskt påfrestande. Kommunen skulle också bedöma riskerna för personalen på nytt.


Kraven ledde till att kommunen omprövade sitt tidigare beslut om kvinnans rätt till hemtjänst. Kommunen erbjöd henne tre olika alternativ till hemtjänst. Kvinnan överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Växjö som ansåg att arbetsmiljöskäl hindrade att kvinnan fick hemtjänst. Domstolen ansåg också att de alternativ som hon erbjudits var tillräckliga för hennes behov av stöd och hjälp.


Det gjorde inte kvinnan, utan hon överklagade domen till kammarrätten. Men även denna domstol anser att kommunen fattat rätt beslut. I det här fallet var det rätt att låta arbetsmiljöintresset väga över den enskildas önskemål om insats.


Arne Ågren, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverkets distrikt i Växjö, var med på inspektionen i kvinnans hem:
- Bristerna i kvinnans hem var fysiska, psykosociala och hygieniska. Med hänsyn till henne vill jag inte gå in närmare på vad bristerna bestod av, säger han.


Han är nöjd med att kommunen omprövade sin biståndsbedömning:
- Det saknas ofta kunskap om socialtjänstlagen och många kommuner vågar därför inte väga in arbetsmiljöaspekterna på det sätt som man gjort i Sölvesborg, säger Arne Ågren.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen