Här slår människan roboten

2012-09-28 12:23 Fredrik Karlsson  

Fler robotar och mer automation är framtiden för svenska industriföretag. Det är den gängse bilden. Men forskaren Åsa Fasth går emot den uppfattningen.

Åsa Fasth vid institutionen för produkt– och produktionsutveckling på Chalmers har under fem år studerat slutmonteringen i tillverkande företag. Hon har varit på 13 olika företag, flera av dem underleverantörer till fordonsindustrin men även Nibe, Stiga och Bosch Rexroth.

- Ofta har man en föreställning att det är så mycket robotar i svenska företag och det finns många robotar men det är tidigt i kedjan. De bockar plåt eller svetsar. Men i slutmonteringen fanns inte en enda robot på något av de 13 företagen, säger Åsa Fasth.

Hon tror inte heller att fler robotar är framtiden.

- Det är i stället kompetens som är Sveriges främsta konkurrensmedel, säger Åsa Fasth.

Företagen har blivit mer kundanpassade, kunderna har mer att välja på och produkterna mer komplexa med fler komponenter. Det innebär mindre serier av varje produkt.

- Då är manuellt arbete effektivare än robotar, säger hon.

På 80-talet svepte en automatiseringsvåg över landet och många företag investerade i robotar.

- Många företag köpte in robotar och robotceller bara för att de kunde. Många överautomatiserade då men vet nu bättre.

Robotar och handverktyg klassar Åsa Fasth som fysisk automation, som hon skiljer från kognitiv automation. Det senare kan vara en arbetsinstruktion eller att produkter läggs i en viss ordning efter hur de ska användas. Det är tekniska hjälpmedel som ska underlätta för operatören att sortera den information som behövs.

Nu finns en rad moderna hjälpmedel, som smartphones eller läsplattor.

- Det är bra att ta hjälp av teknik till detta men risken är samma här; att man använder tekniken bara för att man kan och litar för mycket på tekniken i stället för att ha informationen i huvudet.

Vad är viktigast när man funderar över att hitta rätt nivå på automatiseringen?

- Det är att göra en förstudie för att se vilken teknik operatören vill ha. Vi har sett en brist när det gäller att systematisera metoder för att ta reda på vad man verkligen behöver och då blir det lätt att man satsar på maskinparken med nya robotar, säger Åsa Fasth.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen