Här är enbart franska tillåtet på byggarbetsplatser

2017-03-13 10:43 Tiina Demargne  
Med motiveringen att öka säkerheten på byggarbetsplatser i Paris införs bestämmelsen om att enbart franska får talas. Foto: Zoonar GmbH, Viennaslide / Alamy

Språkförbristning kan leda till olyckor. I Paris tillåts nu endast franska på byggena, skriver Byggnadsarbetaren.

En ny klausul om stränga språkregler på bygget har antagits i regionen Ile de France, som inkluderar Paris.

 I regionerna Normandie, Haut-de-France och Auvergne-Rhone-Alpes praktiseras redan klausulen. Och nu ska det endast tillåtas att samtala på franska på byggena i huvudstadsområdet. De republikanska politikerna motiverar bland annat beslutet med att de vill öka tryggheten för dem som jobbar, skriver tidningen.

– Det är en nödvändig förutsättning för arbetarnas säkerhet på byggena, säger Valérie Pécresse, ordförande i Ile-de-Frances, landstingsråd till radiostationen RMC.

Läs också:

Läs mer: Bilderbok ska ge färre olyckor

Språkklausulen, som kritiserats för att vara diskriminerande, är också tänkt att gynna små och medelstora franska byggfirmor och sätta press på utländska företag.

– Den här klausulen är nödvändig och riktar sig mot de utländska företagen som kommer med sina bygglag, där ingen pratar franska. De företagen måste hålla högre nivå, säger Jérome Chartier, vice ordförande i landstingsrådet, enligt Byggarbetaren.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen