Här är de tyngsta jobben

2011-01-30 23:00 Johan Fock  
Topplista: Tunga lyft. Grafik: Jonas Askergren

En tredjedel av alla arbetande i Sverige jobbar med tunga lyft. Men i samhällsdebatten talas det mest om stress på kontoret och olösta familjepussel. Arbetarskydd tittar därför närmare på fyra lyftare en dag på jobbet.

<p>Tänk dig att lyfta 7 000 tegelstenar, vilket motsvarar 15-20 ton, varje dag. Arbetarna på Säffle tegelbruk hade den arbetsuppgiften. Den dåvarande yrkesinspektionen övervägde, men hann inte förbjuda verksamheten. Säffle Tegelbruk lades ner på 1990-talet och blev en av de sista tegelindustrierna i Sverige. </p> <p>Förmodligen minskade belastningsskadorna i Säffle med nedläggningen. Klart är att de minskat i hela landet under de senaste decennierna. </p> <p>Men fortfarande är belastningsskador den vanligaste orsaken till arbetsskador. År 2005 stod de för mer än hälften, 57 procent. År 2009 har antalet sjunkit till 49 procent, en nedgång som till viss del förklaras med färre anställda inom industrin. </p> <p>Störst risk för arbetsskador för kvinnor finns inom tillverkning, transport och förvaltning. Vård och omsorg, som ligger högst på kvinnolistan över tunga jobb, kommer på fjärde plats.</p> <p>Det är monotonin som tar knäcken på kroppen.</p> <p>Mönstret är inte riktigt detsamma för män. Flest arbetsskadefall finns bland gruvarbetare och sopgubbar. Bönder, ledande när det gäller tunga lyft, hamnar långt ner i listan över sjukdom orsakad av belastning. </p> <p>Byggnadsarbetarna, också ledande i tunga lyft, hamnar på tredje plats i sjukdomslistan. </p>

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö