Här är bästa arbetsplatsen om medarbetarna får välja

2013-03-22 13:28 Elisabeth Vene  
Anne-Marie Andric Foto: Microsoft

Microsoft är bäst. Det tycker de som jobbar där och nominerade företaget till tävlingen Sveriges bästa arbetsplatser. Företaget vann i år igen, för tredje året i rad.

Microsofts hr-chef Anne-Marie Andric tror att flexibilitet och tillit är det som gör att anställda trivs så bra.

- Det som vi kallar Det nya arbetslivet genomsyrar allt vi gör på Microsoft. Förenklat kan man säga att vi ger medarbetaren möjlighet till flexibelt arbete, vilket ger en bättre balans mellan arbete och privatliv och underlättar när man ska få ihop livspusslet. Det handlar inte om att uppmuntra distansarbete, det handlar om att låta arbetets beskaffenhet styra vart man jobbar, säger hon i en segerintervju på Microsofts sajt.

Cheferna litar på att medarbetarna utför sina arbetsuppgifter, när och var är upp till dem själva.

Syftet med tävlingen Sveriges bästa arbetsplatser är att lyfta fram organisationer som aktivt arbetar för att skapa en föredömlig arbetsplatskultur. Tävlingen ska också fungera som inspiration för andra företag.

Det är inte nödvändigtvis de som har de bästa ekonomiska resultaten, mest generösa förmånspaketen eller de attraktivaste varumärkena som nödvändigtvis uppskattas mest av sina medarbetare. De bästa arbetsplatserna är de som har tydliga värderingar, en stark arbetsplatskultur och en hög grad av tillit. Det anser Maria Grudén. Hon är vd för Great Place to Work Sverige, organisationsutvecklingsföretaget som arrangerar tävlingen.

- För att lyckas med detta måste ledningen vara engagerad på riktigt, det räcker inte med att hyra in en ledarskapskonsult eller en pr-byrå, skriver hon i sin blogg.

Bästa arbetsplatserna 2013

Stora organisationer

1. Microsoft

2. Hilti

3. Enfo Sweden

Medelstora organisationer

1. W.L. Gore & Associates Scandinavia

2. Centiro Solutions

3. Key Solutions

Små organisationer

1. Trygghetsstiftelsen

2. Transcendent Group

3. Ecru Consulting

Specialpriser

• Årets nykomling: Ecru Consulting

• Årets raket: Hilti

• Årets offentliga arbetsplats: Piteå kommun, städenheten

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen