Arbetsmiljö

Han forskar om visstidsjobb: ”Det finns olika grader i helvetet”

Theo Bodin var tidigare ordförande för Socialistiska Läkare och säger att han alltid har solidaritet och rättvisa som rättesnöre i allt han gör. Foto: Jörgen Appelgren
Forskaren Theo Bodin, på Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet, forskar om osäkra anställningar och hälsa: ”Vi ska titta både på de individuella kostnaderna för att ha osäkra anställningar och på de samhällsekonomiska och företagsekonomiska konsekvenserna.” Foto: Jörgen Applegren
– Vi undersöker hur osäkra anställningar påverkar individen multidimensionellt. Anställningsformen har betydelse. Det finns ju olika grader i helvetet. Det är stor skillnad på att vara sms-anställd och att ha ett tolvmånadersvikariat, berättar Theo Bodin. Foto: Jörgen Appelgren

Läkaren och forskaren Theo Bodin är mitt uppe i en ny stor forskningsstudie om osäkra anställningar och hälsa. Det finns redan massor av studier om visstidsanställningar. – Men det som nu ska göras är något helt annat, det är multi­dimensionellt, säger han.

Publicerad

Forskaren Theo Bodin fixar kaffe vid kaffeautomaten på Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet. Det ligger på tionde våningen i en betongbyggnad alldeles vid Torsplan i centrala Stockholm. Utsikten från de stora fönstren är vidunderlig. Theo Bodin pekar på en man som lägger tak på en byggnad snett framför oss.

– Vi ser dem jobba där varje dag utan skyddsutrustning. Vi ringde faktiskt till Arbetsmiljöverket och anmälde företaget, men då fick vi veta att verket inte gör några flygande utryckningar, säger Theo Bodin besviket på värmländska.

Just nu går annars det mesta av hans arbetstid åt till att styra upp en stor studie om osäkra, så kallade prekära, anställningar och hälsa som han är projektledare för. Det som är speciellt med just denna är att han breddar perspektivet.

– Vi undersöker hur osäkra anställningar påverkar individen multidimensionellt. Anställningsformen har betydelse. Det finns ju olika grader i helvetet. Det är stor skillnad på att vara sms-anställd och att ha ett tolvmånadersvikariat.

Lönen är en annan del, den så kallade inkomsttryggheten.

– Även utsattheten på jobbet måste tas med. Om du kan påverka din arbetssituation och hur mycket. En annan dimension handlar om rättigheterna man har som anställd, rätt till semesterersättning och a-kassa. Mitt intryck så här långt är att folk har dålig koll på sina rättigheter.

Många vågar heller inte utnyttja dem av rädsla för att förlora sina jobb, menar Theo Bodin.

– Vid behovsanställningar kanske det inte blir några fler timmar om du säger nej när arbetsgivaren ringer.

Själv är han faktiskt också visstidanställd.

– Fast jag mår ju inte dåligt. Det beror på att jag jobbar i en bransch där det finns jobb, att jag har en sambo som kan försörja mig, att jag äger mitt eget boende. Jag hade förmodligen inte känt mig lika trygg annars.

Han kommer hela tiden in på små stickspår som ändå har relevans för hur han upplever att situationen ser ut på arbetsmarknaden. Han tar upp allt från hur kapitalintensiva företag ser vinsten i att erbjuda bättre arbetsmiljö tydligare än kapitalsvaga, till forskning om sockerrörsarbetare i El Salvador som drabbas av njursvikt. Glas­ögonen åker av och på med jämna mellanrum. Efter en stund är vi tillbaka i forskningen om osäkra anställningar igen. Theo Bodin försöker beskriva hur den ska läggas upp.

Ett register ska upprättas med uppemot 500 till 1 000 personer som ska följas under lång tid framöver. Kontrollgruppen har trygga anställningsformer.

– Om detta får fart och databasen växer fortsätter vi under lång tid framöver att samla in information.

Nyligen var Theo Bodin hos Kommunal på ett seminarium som handlade om prekära visstidsanställningar. Han upplevde att facket stod i ena ringhörnan och Svenskt Näringsliv i den andra.

– Kommunal pratade om att något måste göras åt situationen, att utvecklingen med ett ökat antal osäkra anställningar måste stoppas. Svenskt Näringsliv menade att det är jättebra med visstidsanställningar. Att de som har dem får heltidsanställningar sedan. Båda har ju rätt på sätt och vis. Men de vill inte mötas.

Theo Bodin hoppas att hans forskningsstudie ska ge bättre underlag till den pågående diskussionen.

Att det blev just forskarbanan för honom känns inte konstigt när han börjar berätta om sin uppväxt och familj i Karlstad. En av hans systrar är barnmorska och håller just nu på med en doktorsavhandling, mamman är sjuksköterska och pappan är läkare, som sedan blev forskare.

– Forskning är kul. Kan pappa så kan jag, så tänkte jag. Mamma är också en stor förebild. Det känns otroligt privilegierat att ha med sig det självförtroendet hemifrån. Det är ju ovärderligt.

Drivkraften som fick honom att välja läkarlinjen var inte främst att han ville hjälpa sjuka människor. Den låg mer på samhällsnivå. Han ville utjämna skillnaderna mellan olika sociala grupper i samhället.

– Det är svårt att göra något åt att du är kvinna och jag är man. Däremot kan man göra något åt normerna som gör att vi har olika förutsättningar att leva ett gott liv. Att jag som man har större möjligheter att arbeta och förverkliga mig själv och vara en individ. För mig är det självklart att vara feminist och att ha rättvisa och solidaritet som rättesnöre i allt jag gör.

Han har tidigare varit ordförande för föreningen Socialistiska Läkare och är fortfarande aktiv där. Man ska ju helst inte prata politik eller pengar med folk, säger han. Men när han nämner för kolleger att han är med i Socialistiska Läkare har han hittills bara mötts av stort intresse.

– Det är flera som kommer fram och säger att ”det funkar ju inte det här med alla privatiseringar”.

Ibland hoppar han in och jobbar på akuten för att få patientkontakterna han saknar i forskartillvaron. Men han har sett hur folk blivit utbrända på löpande band i vården. Kunniga, engagerade kolleger.

– Det är jättekul att jobba på akuten. Men arbetsmiljön i offentlig sektor är en riktig ut­maning. Den skulle jag kunna tänka mig att forska på i tio år och sedan bli någon slags arbets­miljögeneral i offentlig verksamhet, säger han.

Hypotesen: psykisk ohälsa

Ålder: 34 år.

Arbetar som: Forskare på Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

Speciella kunskaper: Specialitet är arbetsmiljö och osäkra anställningsförhållanden. Forskar även om sockerarbetare i El Salvador som drabbats av njursvikt.

Bor: Lägenhet på Söder­malm, Stockholm.

Familj: Sambo, två systrar, mamma och pappa. Vi är en stor släkt, vi brukar vara 35 personer på jularna.

Bakgrund: Uppväxt i Karlstad. Jobbade på krogen tills han var 22 år och vikarierade även som spansklärare. Började sedan läsa statistik på universitet och sökte efter det in på läkarlinjen.

Utbildning: Läkarlinjen i Linköping och forskarutbildning.

Intressen: Musik och politik. Brädspel är också en passion sedan några år tillbaka.

Hypotesen i forskningsstudien om osäkra anställningar och hälsa är att de leder till psykisk och fysisk ohälsa. All forskning pekar åt det hållet, enligt Theo Bodin. Studien blir mångdimensionell och ska gå till botten med vilka aspekter av de osäkra anställningarna som betyder mest när det gäller hälsoproblemen.